01:34

Koncert posvećen Balaševiću počeo pesmom Vasa Ladački na gitari

Kurir u novom Sadu

VEČE SA ĐOLETOM I NEKIM NOVIM KLINCIMA: Ponovo se pevaju BALAŠEVIĆEVE pesme, a za NJEGOVU PORODICU JE VAŽAN DAN

Kultura -

Đorđe Balašević bio je omiljeni pevač i pesnik od Vardara do Triglava, ali podjednako uspešno se bavio i pisanjem. Njegova udovica Olivera Blašević će, uz podršku ćerki Jovane i Jelene i sina Alekse, večeras predstavlja u porodičnoj kući u Novom Sadu dopunjeno izdanje zbirke pesama "Dodir svile", koje će biti obogaćeno i intimnom prepiskom supružnika.

Olivera Balašević
foto: Z. Škrbić

Fanovi su došli u Novi Sad iz svih delova bivše Jugoslavije u čuvenu u ulicu Jovana Cvijića, najopevaniju u srpskoj Atini upravo zahvaljujući Đoletu.

Đorđe Balašević
foto: Nemanja Nikolić

Neke bistrine su se nepovratno pomutile, no svetlost zvezda nad Salajkom biće dovoljna da premijerno osvetli stranice pesničke Antologije i da iz broja 33 na putu etar krenu i neki novi taktovi s posletka Jednog Starog Poznanika. Opet će se čuti melodije i rime posvećene svima, iz šapata Nekoga, ko je bio svačiji, tako što je ostao svoj i Nečiji.

Đorđe Balašević
foto: Nemanja Nikolić

Poslednji radni aprilski dan (i prvo neradno veče) poslužiće da sentimentalne uspomene odevene u ruho lepih vesti umnožimo deleći ih sa svim onim (pre)poznanstvima za koja susreti na jednom mestu nisu ključni preduslov.

Đorđe Balašević
foto: Nemanja Nikolić

Prihvatili smo činjenicu da se poezija čita i kazuje, smetnuvši s uma da je čovek imao kome da posveti stih i pre nego što ga je mogao negde zabeležiti... Zaboravili smo da osećanja nisu samo reči, naučili da je samo serenada kompozicija posvećena nekome, zaboravivši da bez tog nekog ne bi bilo ni tog nečeg što se predstavlja poezijom... Srećom, prepoznajemo da je istinsko jedinstvo utočište od banalnosti pronašlo u zvezdoznancu koji simbolom čini i ono što se drugima otimalo simbolici, rapsodu koji priča pesmom... Liriku čija je svaka pesma serenada, a svaka serenada roman...

Đorđe Balašević
foto: Nemanja Nikolić

U toj prolećnoj (predprvomajskoj) večeri, tek što noć od dana preuzme smenu, u najpesničkijoj ulici Jovana Cvijića svako će biti deo jedne široke serenade, glasnik novih vesti i nikome neće biti namera da bilo koga sakupi, okupi ili potkupi... Kako su sve sumnje, brojevi i trgovine pronašle svoje mesto u nelagodnoj prepoznatljivosti svakodnevice, poslednji aprilski petak na Salajci biće oaza dobrote, trenutak osluškivanja usmenog u pisanom i epifanija novog u već doživljenom...

Đorđe Balašević
foto: Nemanja Nikolić

Na adresi svih pesama, tvornici izrečenog i utočištu neizrečenog... Veče sa Đoletom i nekim novim", stoji na koricama ove zbirke.

Đorđe Balašević
foto: Nemanja Nikolić

Olivera Balašević, supruga pokojnog kantautora Đorđa Balaševića danas slavi 63. rođendan.

Đorđe Balašević
foto: Nemanja Nikolić

U sklopu promocija održava se i koncert na kome će se svirati pesme ovog našeg legenardnog pesnika, pevača i umetnika. Koncert je simbolično počeo tačno u 20 časova i 22 minuta, a otvoren pesmom "Vasa Ladački", a ubrzo je usledila i pesma "Svadbarskim sokakom".

Đorđe Balašević
foto: Nemanja Nikolić

Na koncertu se našla i verenica Balaševićevog sina, Alekse, a kako smo mogli da vidimo i za nju je ovaj trenutak slavljenja života veoma emotivan kao i za druge članove porodice ovog velikog muzičkog genija. Aleksa je ovom prilikom održao i emotivan govor u počast svom preminulom ocu. Emotivnom trenutku priključile su se i Aleksine sestre, Jovana i Beba, koje su takođe podelile uspomene sa svojim ocem, a posebna prilika ovekovečena je i snimkom na videobimu, na kome se vidi Balašević kako priča o serenadama.

Olivera Balašević
foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs

Bonus video:

03:30

OLJA O NAJTEŽEM PERIODU BRAKA SA ĐOLETOM! Drhtavim glasom ispričala: Živeli smo u kući bez KROVA! Ovako je nastao Ringišpil

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track