POČEO U VEŠERNICI, UMESTO BUBNJA KORISTIO KUTIJE ZA CIPELE: Najpopularniji muzičar BIVŠE JUGE danas bi proslavio 64. ROĐENDAN!
Foto: Youtube screenshot

LEGENDA

POČEO U VEŠERNICI, UMESTO BUBNJA KORISTIO KUTIJE ZA CIPELE: Najpopularniji muzičar BIVŠE JUGE danas bi proslavio 64. ROĐENDAN!

Kultura -

Frontmen nekadašnjeg benda Idoli, legendarni rok muzičar i tekstopisac, Vlada Divljan, danas bi proslavljao 64. rođendan. Pre nego što je sa grupom školskih drugara, tokom osamdesetih, osnovao "Idole", Divljan je pevao i svirao u džez-rok bendovima Merlin i Zvuk ulice.

Odrastanje i obrazovanje

Vladimir Divljan je rođen 1958. godine u Beogradu, pohađao je Osmu beogradsku gimnaziju (današnja Treća gimnazija), a potom je upisao Geološki fakultet u Beogradu. Priznao je da ga to nije mnogo zanimalo, ali je želeo da izbegne služenje vojnog roka, koje je u bivšoj Jugoslaviji bilo obavezno.

Vlada Divljan
foto: Printscreen

Za muziku se zainteresovao sa deset godina, kada je sa roditeljima na letovanju u Tučepima slušao muzičara Dragu Diklića. Vrativši se u Beograd predložio je prijateljima Zdenku Kolaru i Boži Jovanoviću da osnuju bend. Kako je, u jednom intervjuu, Divjan rekao, nisu imali ni prostor ni instrumente, morali su da improvizuju pa su svoje umetničke dane otpočeli u vešernici, a umesto bubnja, koji im je bio primarni instrument, koristili su kutije od cipela.

- U vešernici nam je bila prostorija za vežbanje, koju smo vremenom popunjavali instrumentima - rekao je Divljan i dodao - tako smo u bendu imali mandolinu, gitaru i oluk, na primer, ili bure, sve u šta može da se udara!

Prvi bend su nazvali "Faraoni", međutim, kada su saznali da taj bend već postoji, promenili su ime u "Holipe".

Prva svirka na krovu pozorišta

Deset godina od osnivanja "Faraona", tj. od "Holipa", Divljan je osnovao bend "Merlin" koji je kasnije promenio naziv u "Zvuk ulice". Bas je svirao Zdenko Kolar, bubanj Kokan Popović, klavijature Dragan Mitrić, a saksofon Bora Atić, dok je Divljan svirao gitaru i pevao, a prvu svirku održali su na krovu pozorišta "Dadov".

Početkom marta 1980. godine promenili su naziv benda u "Idoli", a potom je Vlada napisao pesme "Retko te viđam sa devojkama" i "Pomoć, pomoć" koje su objavljene kao poklon aprilskom izdanju časopisa "Vidici". Dobili su priliku da potpišu ugovor sa Diskografskom kućom "Jugoton" koja je objavila njihov singl „"Maljčiki", koji je naišao na odlične reakcije publike širom bivše Jugoslavije.

Divljan je jednom prilikom izneo jednu zanimljivost.

- Ono što je zanimljivo je da su, pored mene, svi momci iz mojih bendova bili jedinci - rekao je on svojevremeno.

Vlada Divljan
foto: Arhiva

Samostalna karijera

Nakon što se bend razišao, Divljan je otputovao u Ameriku gde je proveo nekoliko meseci. Godine 1988. snimio je i svoj prvi zvanični solo album pod nazivom "Tajni život A.P. Šandorova". Ova ploča sastojala se iz pesama "Neću ništa da znam", "Više nisam tu", te nekoliko instrumentala i semplova.

Uskoro je ponovo dobio priliku da komponuje muziku za filmove, serije i televizijske emisije. Za potrebe serije "Čovek u beloj jakni" obradio je nekoliko pesama benda Bitlsi sa tzv. "Belog albuma". Nakon toga je napisao muziku za TV emisiju "Podijum, te čuvenu omnibus komediju "Kako je propao rokenrol". Divljan je autor pesama "Skalpeli", "Ljubavna tema", "Hasanaginica rep", "Montažni kompjuter", "Ljubavna tema Japan", "Skalpeli žive". Kao što zaključujemo, iz njegovih izjava, usledila je saradnja sa frontmenom Električnog orgazma Srđanom Gojkovićem Giletom na pozorišnom komadu "Rokenrol za decu", te projektu "Rokenrol bukvar" namenjenom dečjoj emisiji "Fazoni i fore" koju je vodio čuveni pesnik Ljubivoje Ršumović.

Vlada Divljan
foto: Vlada Sporčić

- Početkom '89. radio sam s Giletom, prvo kao gost na njegovoj ploči, a onda smo pokrenuli rokenrol za decu o snimili dve ploče "Rokenrol za decu" i "Rokenrol bukvar" - pričao je Divljan govoreći o saradnji s Giletom iz Električnog orgazma.

Polovinom 1991. godine Vlada se odselio u Australiju. Radio je razne poslove, a počeo je i da svira s lokalnim bendovima. Sarađivao je sa čuvenom muzičarkom Maks Šaram (Leanna Maree „Max" Sharam), te radio na lokalnoj srpskoj radio stanici.

Krajem 1995. i početkom 1996. godine nakratko se vratio u Jugoslaviju, te okupio stare prijatelje, Aleksandra Šandorova, Srđana Gileta Gojkovića, Zdenka Kolara, Borisa Bunjca i Marka Milivojevića u bend kome su dali ime "Old Stars".

Privatni život - dva braka iza sebe

Godine 1991. se preselio u Australiju sa tadašnjom devojkom Rut. Ubrzo su se i venčali, a razveli su se 1997. godine. Divljan se vratio u Beograd, gde se venčao sa Dinom Đurović kojoj je posvetio mnoge svoje pesme. Godine 1999. dobili su sina Stefana, a pred sam početak bombardovanja SR Jugoslavije odselili su u Beč, u nadi da će se kroz dve nedelje vratiti u Beograd i nastaviti sa svojim životom. Međutim, bombardovanje je potrajalo pa su Vlada i Dina sa sinovima Stevanom i Pavlom ostali u Beču.

koncert, Vlada Divljan, Hajde sanjaj me sanjaj, u čast Vlade Divljana
foto: Damir Dervišagić

U novembru 2014. godine mediji su objavili da se povlači sa muzičke scene zbog bolesti. Već 4. marta 2015. godine preminuo je od retkog oblika raka slepog creva i upale trbušne maramice.

Divljan je dugo godina bolovao od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Srpski scenarista, reditelj i producent Mladen Matičević mu je posvetio film "Nebeska tema" koji je dobio nagradu "Vlada Divljan" 2019. godine.

(Kurir.rs/ biografija.org)

Bonus video:

01:17

Žera iz Crvene jabuke o tome šta u slučaju da dođe do novog korona-zatvaranja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track