ZAVRŠEN 15. КUSTENDORF U DRVENGRADU: Pobednik festivala film iz Rusije BOŽOVIĆU NAGRADA ZA BUDUĆE FILMOVE
Foto: Z.Š.

uručene nagrade

ZAVRŠEN 15. КUSTENDORF U DRVENGRADU: Pobednik festivala film iz Rusije BOŽOVIĆU NAGRADA ZA BUDUĆE FILMOVE

Kultura -

Andrej Zamoskovni i Igor Ckoj, autori iz Rusije, pobednici su 15. Кustendorfa koji je večeras završen na Mećavniku.

Njima je nagrada "Zlatno jaje" dodeljena za film "Vedro nebo". Nagradu "Srebrno jaje" dobio je Janez Aleksander za film "Nemački kvalitet - kolege", a "Bronzano jaje" dodeljeno je Danza Mati za film "Ludi ples". Specijalnu nagradu festivala dobila je Veronika Išgi za film "Vučicin totem", a nagradu "Filko Filač" dobio je film "Beskorisni ulični pevači".

Nagrade je uručio osnivač i idejni tvorac Кustendorfa Emir Кusturica.

Na svečanosti zatvaranja festivala nagrada "Drvo života" za buduće filmove uručena je velikanu srpske glume Petru Božoviću. Posle filmskog omaža Božoviću, a publika je videla scene iz filmova i serija u kojima je u bogatoj karijeri igrao, velikog glumca pozdravio je Emir Кusturica.

Drvengrad, Kunstendorf
foto: Z.Š.

- Ovaj omaž je namešten jer u filmu "13. jul" mene nije ubio Petar, ali izgleda dobro. Petar i ja se znamo nekih 42 godine i glavna komunikacija je išla kroz nešto što je van normalne komunikacije. Bilo je udaraca punom snagom kad drugi ne gleda. Trenirali smo jezik kada je Aligrudić uveo temu. Petar je nastavio sa jezičkim minijaturama. "Naš'o je Meho muhu u uhu." Ovo je život ispunjen krugovima i ovo mesto je najbolje na kom smo mogli da se sretnemo i zato ti dajem nagradu za buduća dela - rekao je Кusturica.

Drvengrad, Kunstendorf
foto: Z.Š.

- Ja od Кustinih nekadašnjih udaraca ne mogu dugo stajati. Još snosim posledice njegove bosanske nežnosti. Hteo bih da skratim ovo govoreći kako sam navikao na nagrade, ali ima nešto što ovo mesto razlikuje od drugih mesta u svetu. I ono što se ovde događa ovih dana posvećeno je umetnosti. Hvala Bogu što ovo kratko traje jer ćemo morati da se vratimo u realni život. Što se tiče nagrade, ja ću ga čuvati. Drvetu je potrebna nega i voda. Кoristiću izvanrednu francusku reč "voda života" i trudiću se da drvo života njom zalivam. "Voda života" je rakija - rekao je Božović.

(Kurir.rs/Z.Šaponjić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track