MUZEJI ZA 10 I EVROPSKA NOĆ MUZEJA 2022: Praznik za ljubitelje umetnosti širom Srbije, evo šta vas sve OČEKUJE
Foto: Muzeji za 10 promo

Besplatno

MUZEJI ZA 10 I EVROPSKA NOĆ MUZEJA 2022: Praznik za ljubitelje umetnosti širom Srbije, evo šta vas sve OČEKUJE

Kultura -

Praznik za sve ljubitelje umetnosti biće održan od 14. do 20 maja, kada će publika moći da poseti manifestaciju "Muzeji za 10" u pedeset gradova i mesta širom Srbije, u više od 90 muzeja i drugih institucija.

Manifestacija "Muzeji za 10" nacionalna je muzejska inicijativa koju koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija.

Ova do sada najveća muzejska inicijativa na teritoriji Srbije jedinstvena je u evropskom kulturnom prostoru, osmišljena je s idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji sa ciljem efikasnijeg rada, veće vidljivosti, kao i čvršće povezanosti s lokalnom zajednicom.

Manifestacija Muzeji za 10 i ove 2022. godine, objediniće obeležavanje Evropske noći muzeja (četvrtak, 14. maj), Međunarodnog dana muzeja (sreda, 18. maj), kao i Nacionalne nedelje muzeja (14-20. maj). Ulaz će biti slobodan za sve posetioce.

Nedelja muzeja, Evropska noć muzeja, Muzej
foto: Muzeji za 10 promo

Tokom sedam dana programa u preko 60 gradova i mesta Srbije, više od 120 učesnika na preko 180 lokacija priprema brojne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti baš tih dana, posetioci su u prilici da se uključe i u dodatne programe koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.

Ovogodišnja tema, ujedno tema Međunarodnog dana muzeja, MOĆ MUZEJA, fokusiraće se na ulogu muzeja kao jedinstvenih mesta otkrića gde se pored učenja o prošlosti otvaraju vidici za nove ideje, što ujedno predstavlja dva suštinska koraka u izgradnji bolje budućnosti. Publika je pozvana da otkrije neverovatnu moć muzeja Srbije.

Po tradiciji, u muzejima i drugim ustanovama kulture u Beogradu i širom Srbije biće organizovani i dodatni, besplatni programi poput: gostujućih izložbi, autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, projekcija arheoloških, etnoloških i dokumentarnih filmova i koncerata.

Kurir.rs

Bonus video:

03:26

MUZEJ U ČAČKU ČUVA PREDMET NEPROCENJIVE VREDNOSTI Imala ga je skoro svaka kuća

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track