PREMINUO SLAVNI MUZIČAR: Grčki kompozitor Vangelis je imao 79 godina, osvojio Oskara, a pamtićemo ga po ovome
Foto: EPA/Simela Pantzartzi

velika tuga

PREMINUO SLAVNI MUZIČAR: Grčki kompozitor Vangelis je imao 79 godina, osvojio Oskara, a pamtićemo ga po ovome

Kultura -

Evangelos Odiseas Papatanasiju, poznatiji kao Vangelis, grčki kompozitor preminuo je u 79. godini, javila je Atinska novinska agencija.

On je najpoznatiji po Oskarom nagrađenoj muzici za film „Vatrene kočije“, a komponovao je mnoge prepoznatljive filmske melodije za mnoga poznata ostvarenja, kao što su "Blade Runner" ("Istrebljivač") i "Alexander" ("Aleksandar").

Vangelis
foto: Profimedia

Profesionalnu muzičku karijeru započeo je šezdesetih godina 20. veka sarađujući sa nekoliko poznatih rok bendova kao što su The Forminx i Aphrodite's Child, sa Demisom Rusosom i Lukasom Siderasom.

Tokom sedamdesetih godina 20. veka sarađuje sa vodećim pevačem progresivnog rok benda "Yes", Džonom Andersenom, i pod zajedničkim umetničkim imenom "Jon i Vangelis" objavljuju nekoliko albuma.

Tokom karijere napisao je i komponovao oko 60 albuma, a muzički kritičari smatraju ga jednim od najvećih kompozitora elektronske muzike svih vremena. Godine 1992. Francuska je uručila Vangelisu orden za doprinos u oblasti umetnosti (Ordre des Arts et des Lettres).

Od 2008. godine počasni je doktor nauka.

Ono što je zanimljivo jeste da Vangelis nije pohašao muzičku školu, što on smatra da je dobra stvar, jer bi to omelo njegovu kreativnost. Sve je svirao po pamćenju.

- Kada bi me nastavnici zamolili da nešto sviram, pretvarao bih se da čitam, a svirao bih iz memorije. Nisam ih prevario, ali nije me se ticalo - rekao je svojevremeno Vangelis.

Pozivajući se na saopštenje iz kancelarije njegovog advokata, grčka agencija je obavestila javnost da je Vangelis preminuo u utorak kasno uveče, ne navodeći uzrok smrti, preneo je Rojters.

Vangelis
foto: EPA/Simela Pantzartzi

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:22

GONCIĆ O TASOVCU: Bio je moj prijatelj, razmišljao je specifično, svi smo iznenađeni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track