EKSKLUZIVAN INTERVJU FOLKER BRUH IZ VAVILON BERLINA: Ignorisanje nepravde spaja nas s prošlošću
Foto: Promo

TV ekran

EKSKLUZIVAN INTERVJU FOLKER BRUH IZ VAVILON BERLINA: Ignorisanje nepravde spaja nas s prošlošću

Kultura -

Svi koji su u prvoj polovini godine propustili priliku da premijerno pogledaju treću sezonu nemačke hit serije "Vavilon Berlin" na kanalu Epik drama svakog radnog dana od 22.35 imaju priliku da obnove gradivo. U toku je drugi serijal, najnovijih 12 epizoda očekuje nas u junu, a u ekskluzivnom intervjuu za TV Ekran glavni glumac Folker Bruh otkriva nam šta to čeka njegovog inspektora Gereona Reta u nastavku.

Folker Bruh
foto: Promo

Šta donosi četvrta sezona?

- Treću sezonu završili smo s nekim neobičnim ehom koji ne sluti na dobro. Kao kada na plaži uživate u prelepom julskom danu, a iz daljine se čuje grmljavina koja najavljuje letnju oluju. Tako je i Evropa opisana u poslednjoj sezoni "Vavilon Berlina".

Čime je "Vavilon Berlin" osvojio publiku širom sveta?

- Ova serija je bila prvi evropski projekat dostojan svetskog tržišta - od budžeta, preko međunarodne glumačke postave, produkcije, do samog načina komunikacije scenarija s publikom. Dodatno, sama tema je kontroverzna. Većina ljudi, kada pomisli na Berlin i prvu polovinu 20. veka, kao prvu asocijaciju ima Drugi svetski rat i nacizam. Ti ožiljci još krvare. Međutim, "Vavilon Berlin" je priča o onome što se događalo pre nego što je svet nestao u plamenu.

Folker Bruh
foto: Promo

Mogu li se povući paralele između perioda opisanog u seriji i vremena u kom trenutno živimo?

- Uvek. Paralele su u onome što smo svi mi radeći na seriji svojim telima, umom i srcem preneli u ovu priču. Živimo u svetu nepravde, a ignorisanje te nepravde nešto je što spaja ove dve epohe. Ona je preživela čitav vek. Mnogi nisu svesni, ali uskoro će biti tačno 100 godina od perioda opisanog u seriji "Vavilon Berlin". Nova sezona trebalo bi da nam postavi veoma važno pitanje - da li se istorija već ponavlja.

Inspektor Gereon Ret deo je vašeg života već pet godina. Na koji način su vas on i ova serija promenili?

- S profesionalne strane "Vavilon Berlin" je za mene bio ogromno iskustvo. A kada je reč o samom junaku, često se šalim da je njemu bilo teže da provede sedam meseci svakog dana po 24 sata uz mene, nego što je meni bilo s njim. Meni je to bio posao, a on nije imao kud. (smeh)

Kako ste se snašli u ulozi inspektora?

- Zločin u stvari odslikava naličje glamura i sjaja kojim je okupana međuratna Evropa. Na toj mračnoj strani ste jedino i mogli da osetite najavu rata. Dok su prve dve sezone bile više orijentisane na kulturološki milje, u trećoj već imate obrise nacizma i zločine koji su sve tešnje povezani s političkim i ideološkim promenama na Starom kontinentu.

Folker Bruh
foto: Promo

Kako će izgledati vaš život posle serije "Vavilon Berlin"?

- Verovatno isto kao pre ove serije. I pomalo priželjkujem da se vratim u neki laganiji ritam. Što se tiče "Vavilon Berlina", radnja je predodređena prilično poznatim istorijskim događajem - Drugim svetskim ratom. Mi smo trenutno na "Titaniku", koji se nalazi na nekoliko stotina metara od ledenog brega. U narednoj sezoni ćemo proživeti te poslednje minute plovidbe. Koja je dalja sudbina serije, ni sam ne znam, ali jedno je sigurno - plovidba se bliži kraju.

Kurir.rs/ TV Ekran Nikola Dražović

Bonus video:

00:19

Kako je snimana serija Blok 27

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track