BRITANSKI TELEGRAF NAHVALIO DAVIDA BIŽIĆA: Naš bariton pobrao simpatije u Mančesteru, gde je nastupio sa čuvenim Hale orkestrom
Foto: Matilde Fasso, Promo

lepe vesti

BRITANSKI TELEGRAF NAHVALIO DAVIDA BIŽIĆA: Naš bariton pobrao simpatije u Mančesteru, gde je nastupio sa čuvenim Hale orkestrom

Kultura -

Naš bariton David Bižić proteklog vikenda je nastupio u Mančesteru sa čuvenim Hale orkestrom. David je na koncertom izvođenju "Madam Baterflaj" dobio ovacije publike, ali i sjajne kritike britanskog Telegrafa.

- Najzapaženiji je bio bariton srpskog porekla David Bižić, koji je oličavao ljubaznost i etičke skrupule konzula Šarplesa - stoji u tekstu.

Zvezda operskih scena širom sveta za Kurir kaže da mu je bila čast da nastupa s najstarijim orkestrom u Velikoj Britaniji.

David Bižić
foto: The Halle Bill Lam

- Došao sam na lični poziv viteza ser Marka Eldera, koji je čuveni svetski dirigent i specijalista za Pučinija. Sa njim sam prvi put sarađivao 2013. u Kraljevskoj operi u Londonu u "Boemima", kada smo išli uživo u bioskopima širom sveta. Ono što je posebno za predstavu u subotu jeste to što je to bila druga Pučinijeva verzija "Baterflaj", koja je bila izvedena samo jednom, i odmah posle ju je promenio tako što ju je skratio za pola sata i izmenio libreto (tekst). Pučini je napisao ukupno pet verzija opere. Ona koju svi znamo kao standardnu verziju jeste ta poslednja - objašnjava Bižić.

David Bižić
foto: The Halle Bill Lam

On nam prenosi utiske nakon izvođenja.

- Lik Madam Baterflaj je emotivno i sa puno finesa izvela mlada Japanka Eri Nakamura, koja polako osvaja operske scene. Posebna čast je bila što je Haime Hajaši, japanski ambasador u Velikoj Britaniji, prisustvovao predstavi i bio i jedan od sponzora. On je na prijemu posle predstave razgovarao sa mnom i rekao mi kako je jako saosećao sa mojim likom i kreacijom, jer kao dugogodišnji ambasador diplomata potpuno može da razume i oseti finese u ponašanju i energiji jednog diplomate koji ne sme da uvek pokaže svoja prava osećanja - kaže Bižić i dodaje:

- Uspeo sam da uživo gledam meč između Mančester sitija i Aston Vile. Siti je pobedio i došao na prvo mesto Premijer lige. Ceo grad je bio na nogama danima, slavilo se na svakom koraku - zaključuje srpski umetnik.

Mančester Siti
foto: Profimedia

Kurir.rs

Bonus video:

00:21

NOVA KARMEN STIGLA U BEOGRAD! Ana Brnabić i njena partnerka Milica gledaju sprektakl iz prvih redova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track