KONSTRAKTA OTVARA 54. MAJSKU IZLOŽBU U BEOGRADU: Slogan ovogodišnje manifestacije nadahnut je čuvenih hitom "IN CORPORE SANO"
Foto: EBU NATHAN REINDS

podrška

KONSTRAKTA OTVARA 54. MAJSKU IZLOŽBU U BEOGRADU: Slogan ovogodišnje manifestacije nadahnut je čuvenih hitom "IN CORPORE SANO"

Kultura -

Ana Đurić Konstrakta, ovogodišnja predstavnica Srbije na takmičenju za Pesmu Evrovizije, 9. juna će u Muzeju grada Beograda otvoriti 54. Majsku izložbu pod nazivom "Zamisli", inspirisanu pesmom Džona Lenona "Imagine", pod sloganom "Umetnost mora biti vidljiva", koji je nadahnut hitom "In corpore sano".

Ana Đurić Konstrakta, Konstrakta
foto: Gordan Jović/ Rts

- "Zamisli!" je asocijacija na tekst pesme Džona Lenona "Imagine", koja govori o jednom drugačijem svetu, a sa druge strane i nade da svet može da se promeni, a rane zaleče ako ljudi isto razmišljaju i imaju iste snove - objašnjavaju organizatori.

Izložba slavi umetnost i slobodu, a pevačica razmišljajući o duhu, telu, umetnosti i "Umetnici koja mora biti zdrava", iscrtava sliku savremene realnosti gde se uz neke uvrežene konstante kao "In corpore sano" postavljaju potpitanja: "Šta ćemo sad?"

Posebnost ovogodišnje Majske izložbe, čija je kustoskinja Dragana Palavestra, ne iscrpljuje se ovim zapažanjem, već se nastavlja činjenicom da su umetnici ULUPUDS radovima osvojili dva reprezentativna gradska prostora, bioskop "Balkan" i prostor u Resavskoj, podižući tako nivo kulturnih događanja u gradu, ali i šireći niti komunikacije među poslanicima kulture. To je i prvi put do sada da se ova izložba predstavlja u takvom obimu i u različitim prostorima. Majska izložba je raskošna manifestacija na kojoj izlažu arhitekti, dizajneri, slikari, keramičari, scenografi, kostimografi, fotografi, modni dizajneri, istoričari umetnosti, vajari.

Majska izložba
foto: ULUPUDS

Ove godine učestvovaće 193 autora sa 260 radova, uz dve prateće izložbe (Portret umetnika Čedomila Marinković, dobitnice nagrade 53. Majske izložbe - Uvid 21, i Nikola Meandžija - kolorisanje ilustracija Zmajevog Nevena autora Marije Ristić) i programe predavanja, prezentacije, prikaze i razgovore koji korespondiraju sa izložbom, ali i šire u domenu savremene umetnosti.

Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, a podržali su je Muzej grada Beograda i Fondacija "Saša Marčeta", a biće otvorena za posetioce do 4. jula.

Kurir.rs

Bonus video:

03:06

Konstrakta peva u dvorištu Drinke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja