S KONJIMA VODIM SVOJU UMETNIČKU BITKU: Slikar Milutin Obradović u BEOGRADU, a njegova dela su na dvoru kralja Saudijske Arabije
Foto: Nenad Kostić

Izložba u domu vojske srbije

S KONJIMA VODIM SVOJU UMETNIČKU BITKU: Slikar Milutin Obradović u BEOGRADU, a njegova dela su na dvoru kralja Saudijske Arabije

Kultura -

Akademski slikar Milutin Obradović izložio je nedavno u Beogradu svoje slike iz ciklusa "Običan malecki san" koje će publika moći da pogleda do 30. juna u Domu Vojske Srbije.

Milutin Obradović
foto: Nenad Kostić

U poslednje tri godine nastalo je 25 dela urađenih u tehnici ulja na platnu, na kojima dominira motiv konja. Upravo tim motivom Obradović je privukao pažnju stručne javnosti i ljubitelja umetnosti.

Milutin Obradović
foto: Nenad Kostić

-Tradicija vojnika, tradicija zemljoradnika, tradicija svata - konjanika u mnogo čemu se odslikava u kulturi našeg naroda. Seljak je pobedio pre jednog veka austrougarskog cara u Mojkovačkoj bici. Mojkovac je 20 kilometara od mog grada. Svi smo mi poneli gen ratnika, a motiv konja me vodi u umetnička vojevanja. Ipak, meni je on neobjašnjiv - objašnjava profesor likovne umetnosti.

Milutin Obradović
foto: Nenad Kostić

Obradović je rođen 1979. godine u Bijelom Polju, a diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju 2002. godine. Do sada je izlagao u brojnim prestižnim galerijama u zemlji i regionu, u sklopu kolektivnih izložbi se predstavljao i Evropi, a ova izložba će biti prva van Crne Gore nakon korone.

- Svi ljudi koji dolaze iz malih mesta prepuni su tih maleckih snova. Živ sam svedok da se oni pretvore u javu - kaže umetnik za Kurir.

Milutin Obradović
foto: Nenad Kostić

On je najponosniji kad svoje slike vidi u kolekcijama običnih ljudi:

- Reprezentno je da moja dela stoje na dvoru kralja Saudijske Arabije. Otkupili su nekoliko mojih platna, jer je u njihovoj zemlji konj sveta životinja.

Milutin Obradović planira da krajem godine, u decembru, predstavi svoja dela i u Kulturnom centru "Laza Kostić" u Somboru.

Humanitarni rad: Od svake prodate slike pomažem deci

Milutin Obradović osnovao je i svoju fondaciju, koja se bavi humanitarnim radom.

- Želim da pomognem porodicama koje nemaju hrane, patike i odeću za decu. Fondacija živi i od svake prodate slike uspevam da nekom pomognem zahvaljujući svojoj umetnosti. Ne smemo nikad izgubiti empatiju za druge. Za mene je to duhovna hrana - objašnjava Obradović.

Kurir.rs

Bonus video:

03:43

IZLOŽBA JASENOVAC-LOGOR SMRTI-ZEMLJA ŽIVIH: Očuvanje neokrnjenog sećanja na žrtve genocida

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track