DEJAN ALEKSIĆ PRVI DOBITNIK PRIZNANJA VLADAN DESNICA ZA NAJBOLJI ROMAN: Zahvalan sam do suptilne DIRLJIVOSTI!
Foto: Kurir

žiri odlučio

DEJAN ALEKSIĆ PRVI DOBITNIK PRIZNANJA VLADAN DESNICA ZA NAJBOLJI ROMAN: Zahvalan sam do suptilne DIRLJIVOSTI!

Kultura -

Na lokalitetu nekadašnje zgrade Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u utorak tačno u podne proglašen je prvi dobitnik priznanja "Vladan Desnica" za najbolji roman 2021. godine, a to je Dejan Aleksić za roman "Petlja".

Simbolički i izravno, predstava o životu kao petlji, u kojoj povlačenje jednog kraja niti znači zatezanje čvora na drugom, naglašena je samom kompozicijom romana, preplitanjem vremenskih planova i, naravno, nepomirljivim nekonformizmom glavne junakinje, njenom „petljom“ da se i po skupu cenu suprotstavi licemerju i poremećenom poretku svih vrednosti.

Dobitnika, ovog uglednog priznanja, birao je žiri koji se sastojao od devetoro uglednih pisaca, od kojih svako predlaže po sedam knjiga: Dušan Kovačević (predsednik), Vladan Matijević, Vladimir Tabašević, Ljubica Arsić, Milisav Savić, Mirjana Mitrović, Enes Halilović, Vule Žurić i Dejan Stojiljković.

Dejan Aleksić, Dodela Priznanja
foto: Kurir

- Nagrada je dodeljena na dan kada je najduža svetlost i verujem da će u budućnosti postati tradicija i biti jedna od naših najznačajnijih nagrada - rekao je predsednik žirija Dušan Kovačević na konferenciji za medije.

Dejan Aleksić
foto: Kurir

- Za održavanje ovog kulturnog trenda, dobro bi nam došla jedna tenda - kroz stih se našalio dobitnik ovog priznanja, te dodao - Zahvalan sam do suptilne dirljivosti što sam udostojen da se u ovoj svetlosti pojavim i progovorim pred vama.

Podsećamo, autoru najboljeg romana pripašće novčana nagrada u iznosu od 12.000 evra.

Kurir.rs

Bonus video:

00:47

Novi roman Aleksandra Jugovića: Usamljenik sa Rodrigesa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track