DOBITNIK NAGRADE MLADI DIS IZDAO NOVU ZBIRKU PESAMA: Poezija za sve koji strahuju da će postati najbolja verzija sebe!
Foto: Ivan Praštalo

ne propustite

DOBITNIK NAGRADE MLADI DIS IZDAO NOVU ZBIRKU PESAMA: Poezija za sve koji strahuju da će postati najbolja verzija sebe!

Kultura -

U KC Grad je, 15. juna, održana promocija nove zbirke pesama, pod nazivom "Uslovi korišćenja" Ognjena Obradovića, na kojoj je pored izdavača, kritičara i autora, govorila i pesnikinja Ana Ristović.

Užičanin Ognjen Obradović, dramaturg, doktorand na Fakultetu dramskih umetnosti i asistent na predmetu Istorija svetskog pozorišta i drame, već godinama piše poeziju, drame i scenarije, a nedavno je u izdanju „Raštan izdavaštva“ izašla i njegova nova zbirka pesama „Uslovi korišćenja“.

Ognjen Obradović
foto: Nevena Ilić

Za svoju prvu knjigu, "Oticanja“, pre šest godina, Ognjen je nagrađen priznanjem "Mladi Dis“, a Užičani su posebno ponosni, jer na sceni Narodnog pozorišta u piščevom rodnom gradu, od 2018. godine, živela predstava "Kako održavati fikus“, rađena upravo po njegovom tekstu, koja trenutno nije na repertoaru.

Osim toga, iza sebe ima i drame i radio dramska dela "Nedelja – juče, danas, sutra“, "Put u Lisabon“, "Da mi je da spustim ovu suzu“, "Hajka na vuka“.

Ognjen Obradović
foto: Ivan Praštalo

U svojoj novoj zbirci "Uslovi korišćenja“, čije pesme su povremeno izlazile izvan korica knjige i nastajale na najneobičnije kreativne načine, stihovima još jednom podseća na rastrzanost čoveka u ubrzanom, brendiranom životu.

- Druga zbirka pesama Ognjena Obradovića, "Uslovi korišćenja", u potpunosti razobličava marketinško i digitalno, kao amblematične pojmove naše svakodnevnice. Preispitujući svet kroz odnose arhitekture i neoliberalnog kapitalizma ili, na primer, istorije i industrije zabave, autor uspeva da ironičnim rakursom poetizuje jezik reklamnih slogana (koji licemerno skriva socijalno- ekonomsko izrabljivanje) i na taj način ukaže na grotesknost okruženja u kojem obitavamo. Vredna posledica ovakvog pesničkog pristupa jeste zahtev da poskidamo sve maske , nametnute bleštavilom trgovačkih brendova sa ekrana, da bi smo doprli do sopstvene autentičnosti - navodi se u saopštenju izdavača koji dodaje - Ovo je poezija za sve koji strahuju da će postati “najbolja verzija sebe”.

Kurir.rs

Bonus video:

03:39

Održana promocija nove knjige Žarka Lauševića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track