SRBIJA TUGUJE ZBOG SMRTI MILOŠA PETROVIĆA: Esejista nas napustio jutros u 94. godini života!
Foto: Privatna arhiva

TUGA

SRBIJA TUGUJE ZBOG SMRTI MILOŠA PETROVIĆA: Esejista nas napustio jutros u 94. godini života!

Kultura -

Miloš Petrović, profesor književnosti, književni kritičar, esejista, dugogodišnji glavni i odgovorni urednik časopisa „Bagdala“, bard Književnog kluba „Bagdala“ i inicijator mnogih značajnih kulturnih manifestacija grada i Rasinskog okruga preminuo je jutros.

Miloš Petrović je rođen 1. decembra 1928. godine u Trsteniku. Završio je Književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a radio kao profesor u gimnazijama u Trsteniku i Kruševcu, kao i u Učiteljskoj školi i Pedagoškoj akademiji u Kruševcu. Bavio se književnom i pozorištnom kritikom. Zapamćen je kao izuzetan profesor srpskog jezika i književnosti, a dao je veliki doprinos i književnoj i pozorišnoj kritici i esejistici. Radove je objavljivao u časopisima: Mlada kultura, Bagdala, Književne novine, Književna reč, Književnost, Savremenik, Pozorište, Gradina…

Miloš Petrović
foto: Privatna Arhiva

Bio je član Udruženja književnika Srbije od 1972. godine više puta je biran za člana njegove Uprave, a u jednom mandatu i za potpredsednika UKS. Dobitnik je nagrada “Milan Bogdanović” (2008) i “Čedomir Marković” (2016), kao i Povelje za životno delo Udruženja književnika Srbije (2002), Nagrade SO Trstenik, Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Godišnje nagrade za kulturu (SIZ kulture Kruševac), Prstena Despota Stefana Lazarevića (“Bagdala”). Nosilac priznanja za visoki doprinos nacionalnoj kulturi (nacionalne penzije).

Bio je urednik časopisa “Bagdala” od 1975. godine, član uredništava časopisa „Zamak kulture“ i „Jefimija“ i urednik Zbornika Kruševačke filozofsko-književne škole. Objavio je knjige: “Čitajući posle Skerlića”, “Iz kruga u krug”, “Uhvati živu reč”, “Iz trinaestog reda”, “Fragmenti”, “Kod vrnjačke Euterpe”, “Potez skakačem”, “Ka iskaznom”, “Fragmentovani portreti” i “Bagdalaši”. Prevođen je na francuski, španski, slovenački i makedonski jezik.

Sahrana Miloša Petrovića će biti obavljena u nedelju 3. jula u 14 sati na Starom groblju u Kruševcu.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Bonus video:

13:57

PROFESOR PETRIČKOVIĆ: Pogrešno je reći KOSOVSKI MIT, to je ZAVET kome treba da težimo VIDOVDAN ZNAČI MNOGO VIŠE NEGO ŠTO MISLIMO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track