POLA VEKA SOFESTA! ZA PUBLIKU 27 FILMOVA I DVE PREMIJERE: U centru SOPOTA biće otkriven spomenik VELIKANU GLUME
Foto: Željko Sinobad

tradicija

POLA VEKA SOFESTA! ZA PUBLIKU 27 FILMOVA I DVE PREMIJERE: U centru SOPOTA biće otkriven spomenik VELIKANU GLUME

Kultura -

Jubilarni, 50. Filmski festival u Sopotu (Sofest) biće otvoren večeras, a do 10. jula u takmičarskom programu publika će moći da pogleda čak 27 srpskih filmova i manjinskih koprodukcija, među kojima su i dve premijere, saopštili su organizatori na konferenciji za medije.

Bata Zivojinovic, Velimir Bata Zivojinovic
foto: ATA Images

Tradicionalno, Sofest će otvoriti defile filmskih umetnika, uz dodelu počasnih nagrada Statueta slobode, kao i otkrivanje spomenika velikanu glume Velimiru Bati Živojinoviću ispred Centra za kulturu Sopot.

Za otvaranje i zatvaranje 50. Sofesta odabrani su, kako je rekao, šampioni po gledanosti – "Toma" Dragana Bjelogrlića i "Južni vetar 2: Ubrzanje" Miloša Avramovića.

Miloš Biković, Milan Marić, film Toma
foto: Marina Lopičić, Aleksandar Kujučev

Premijerno će biti prikazani "Usekovanje", debitantski film Siniše Cvetića, kao i slovenačko-srpski "Svemir među nama" Rahele Jagrič Pirc. Manjinske koprodukcije su i "Posle zime" Ivana Bakrača (Crna Gora) i "Plavi cvet" Zrinka Ogreste (Hrvatska).

U konkurenciji su i filmovi koji su već imali bogat festivalski život i međunarodna priznanja "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, "Kelti" Milice Tomović...

Film Kelti
foto: Irena Canić

O nagradama za najbolji fim, režiju, mušku i žensku ulogu odlučiće žiri čiji su članovi glumci Snežana Bogdanović, dobitnica Statuete slobode za ulogu u filmu "Šavovi", i Andrej Šepetkovski, te prof. dr Radenko Ranković, a biće dodeljena i nagrada publike.

Odbor Sofesta odlučio je da, povodom jubileja, izuzetno dodeli čak četiri počasne Statuete slobode za veliki doprinos filmskoj umetnosti, a dobitnici su glumica: Tanja Bošković, reditelj Zdravko Šotra, scenarista Dušan Kovačević i scenograf Milenko Jeremić. Muzička špica jubilarnog Sofesta je "Odiseja" kompozitora Vojkana Borisavljevića.

Dušan Kovačević
foto: Dado Đilas

Kurir.rs

Bonus video:

03:38

PREMIJERA! JUŽNI VETAR: UBRZANJE: Biković otvoreno o Depu i bivšim devojkama, Manojlović o zemljoradnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track