PROTEKLE SU VEĆ DVE GODINE BEZ MORIKONEA: Virtuozni kompozitor je 5 puta bio nominovan za OSKARA, a konačno ga DOBIO za ovaj FILM!
Foto: Profimedia

leti vreme

PROTEKLE SU VEĆ DVE GODINE BEZ MORIKONEA: Virtuozni kompozitor je 5 puta bio nominovan za OSKARA, a konačno ga DOBIO za ovaj FILM!

Kultura -

Enio Morikone, italijanski kompozitor svetske slave, preminuo je pre tačno dve godine u Rimu, 6. jula 2020.godine u 91. godini.

Serđo Leonea i ovaj legendarni kompozitor bili su dugogodišnji saradnici jer se muzičar proslavio upravo kompozicijama za vestern filmove, što mu je, na neki način, otvorilo vrata Holivuda.

Morikone je stvorio više od 500 kompozicija za film i televiziju, a nezaboravno je i njegovo prijateljstvo sa Kventinom Tarantinom.

Enio Morikone
foto: Profimedia

- U životu su bitne dve stvari: disciplina i radoznalost. Biti radoznao u vezi onoga što može da se dogodi, a to dobijate zahvaljujući jednom dugom životnom veku - bile su reči Enio Morikona.

Prva nominacija za Oskara stigla je 1979. godine za muziku u filmu "Dani neba", u kome je glavnu ulogu igrao Ričard Gir, a 1987. bio je kandidovan za Oskara za film "Misija" sa Robert De Nirom i Džeremi Ajronsom. Glavna tema ovog filma Falls je jedno od najpoznatijih muzičkih kompozicija Enio Morikonea. Morikone je pet puta bio kandidovan za Oskara.

- Ja mislim da je Oskar za karijeru ili bilo koja druga nagrada za karijeru stavljaju stvari na svoje mesto, jer se u protivnom daje premija za samo jedan film i njegovu muziku, a to je limitirajuće -svojevremno je tvrdio Morikone.

2015. Godine Kventin Tarantino uspeo je napokon da ubedi Morikonea da mu uradi muziku za film The hateful eight što mu je omogućilo i drugog Oskara u karijeri.

Kurir.rs / RTS.rs

Bonus video:

00:40

Hit scena u Beogradu, mladi uhvaćeni u sred akcije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track