NOVI IZAZOV ZA LEPU MIONU MARKOVIĆ: Na jesen ćete me gledati u operi, ali u novom špijunskom trileru o SRPKOJ MATA HARI
Foto: Damir Dervišagić

Iskrena

NOVI IZAZOV ZA LEPU MIONU MARKOVIĆ: Na jesen ćete me gledati u operi, ali u novom špijunskom trileru o SRPKOJ MATA HARI

Kultura -

Miona Marković bez sumnje je nova zvezda pozorišne i filmske scene. Od jeseni ćemo mladu glumicu, ćerku istoričara Predraga Markovića, gledati u špijunskom trileru "Vera", producentkinje Danke Milošević, reditelja Nedeljka Kovačića i koscenaristkinje Kristine Đuković, inspirisanim životom Vere Pešić, mlade žene koja je za vreme Drugog svetskog rata bila višestruki tajni agent.

Jovana Stojiljković, film Vera
foto: Nebojša Babić

Najteži zadatak pred njom čeka je u pozorištu, jer će zapevati u operi "Deca". Za Kurir dramska umetnica otkriva šta će raditi preko leta i kakva je na novom projektu bila partnerka Jovana Stojiljković.

- Moj lik u "Veri" biće zastupljen i u seriji i u filmu. Igram Kaću, najbolju drugaricu glavne junakinje. Njih dve se upoznaju u štampariji, gde Vera počinje da radi kad dođe u Beograd. Kaća je sa Čubure i član Komunističke partije, što je tada bilo ilegalno i vrlo opasno. Ona je vrlo rigidna u svojoj ideologiji. Zna vrlo dobro šta želi od svoj života i bori se.

Kako ste se spremali za ulogu?

- Tekst je dobar. Sve počinje od dobrog scenarija. Morala sam za ovu ulogu da doživim fizičku promenu. Ne mogu da imam crvenu kosu jer nisam bleda i pegava. Ušla sam fizički u to vreme. Na probama sam dosta razgovarala sa svojom direktnom partnerkom Jovanom Stojiljković. Više sati smo samo o našem odnosu diskutovale. On je veoma škakljiv i pun promena. Napravili smo dobar posao, a posebno sam ponosna na Jovanu jer je ovo jedna od najboljih ženskih uloga u srpskoj kinematografiji. Imala je šta i da odigra i odradila je dobro. Srećna sam što sam bila njena najbolja drugarica.

Miona Marković
foto: Kurir Televizija

Da li je važno što se vas dve i privatno poznajete?

- Nije. Ne moraš ti da imaš nikakav privatan odnos sa kolegom koji ti je partner. Igrom slučaja znam Jovanu jer mi je bila asistent na fakultetu. Ona je klasa Dragana Petrovića Peleta i poznajem je godina. Želela sam uvek da radim s njom. I baš ove godine pružila mi se prilika da sarađujemo na novom film "Pukotina u ledu" Maje Miloš i sada još više u "Veri". Jovana je pokazala da je neko na koga treba da se ugleda svaki mlad čovek.

Pet godina ste na javnoj sceni. Šta ste naučili o svom poslu?

- Iz svake uloge saznam nešto novo o sebi i glumi, ali i svetu oko nas. Prešla sam neke stepenice koje prolazi svaki mlad umetnik. Danas se bolje osećam i sigurnija sam u sebe. Došla sam u poziciju da mogu da biram šta ću da radim.

Gledali smo te u prvoj sezoni serije "Močvara", koju su radili tvoj teča Oleg Novković i tetka Milena Marković. Kako vam se dopao nastavak?

- Nastavak mi se još više dopao. Bolji je od prve sezone. Nažalost, moj lik je mrtav, pa nije bilo mesta za mene. "Močvara" je jedna od retkih serija koja je napredovala u nastavku.

Robert Ožvar, Serija Močvara 2
foto: Firefly Promo

Milena Marković je, zahvaljujući seriji i Ninovoj nagradi, postala superstar.

- Milena je uvek bila popularna među svetom koji čita knjige i poeziju. Sada je ovo novi stepenik u njenom životu. Cela naša porodica je ponosna na njen uspeh i samo čekam šta će dalje da napravi.

Kako ćete provesti leto?

- Nisam pravila nikakve planove. Idem na Egzit, pa možda i na more.

Milena Marković
foto: Ana Paunković

Šta vas novo čeka na jesen?

- Počele su mi probe u Narodnom pozorištu za operetu "Deca". Za mene je to nešto novo. Irena Popović Dragović režira komad i radi muziku. Pročitala sam knjigu, ali tek kad je krenuo proces, shvatila sam da je to različito od svega što sam radila dosad na ovim prostorima.

Kakva je vaša uloga?

- Nemamo uloge. Zamišljeno je da glumci pevaju. Radimo sa operskim pevačicama. Ceo proces ne mogu da uporedim ni sa probama za operu, niti za neki pozorišni komad.

Nije tajna da lepo pevate, a publika može da vaš čuje u mjuziklu "Cigani lete u nebo" na Terazijama. Da li razmišljate da snimite neki album?

- Napisala sam svoju pesmu još 2018. Nemam hrabrosti još da je objavim i mislim da nikad neću. Volela bih da objavim svoj album. Daleko sam trenutno od te priče. U životu sve treba da ide spontano, a ne na silu.

Miona Marković
foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs

Bonus video:

02:30

Miona Marković o Borisu Komneniću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track