BIO JE NAJVEĆA CICIJA MEĐU GLUMCIMA, ŽENIO SE PET PUTA: Batu Paskaljevića su svi obožavali, a POSLEDNJU PREMIJERU nije dočekao
Foto: Printscreen YouTube

LAKŠE MU JE BILO IZVADITI ZUB NEGO DINAR IZ NOVČANIKA

BIO JE NAJVEĆA CICIJA MEĐU GLUMCIMA, ŽENIO SE PET PUTA: Batu Paskaljevića su svi obožavali, a POSLEDNJU PREMIJERU nije dočekao

Kultura -

Prošlo je tačno 16 godina otkako nas je napustio legendarni Mihajlo Bata Paskaljević.

Srbija ga pamti uglavnom po sporednim ulogama u kojima je ostavio autentični pečat, bilo da je u pitanju film, serija ili pozorište. Jedan od takvih filmova je svakako "Mrtav ‘ladan", kada nije progovorio nijednu jedinu reč, ali je i pored toga omiljeni lik u pomenutom flmu. Nažalost, premijeru svog poslednjeg filma "Pljačka Trećeg rajha" Bata Paskaljević nije doživeo, preminuvši u Zemunu 26. januara 2004, dvanaest dana posle svog 81. rođendana.

Osim kod publike, bio je omiljen i među kolegama. Kozer, duhovit i otvoren lako je postao omiljeno TV lice 60-ih i 70-ih među Jugoslovenima.

Bata Paskaljević
foto: Printscreen

Kolege su ga često zadirkivale da je najveća tvrdica među glumcima. Po pozorišnim klubovima često se moglo čuti da je Bati lakše izvaditi zub iz vilice nego dinar iz novčanika.

Sanjao je da postane glumac, ali je studirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu da bi se, za vreme rata, upisao na Muzičku akademiju, Odsek za glumu, koji je okupljao ratom zahvaćenu generaciju i imao izvanredne profesore.

I jedan zanimljiv detalj iz njegove mladosti – po sopstvenom priznanju, jako mu je smetalo što su ga u školi zadirkivali zbog njegove nacionalnosti, zivkajući ga "Grče, Grče".

Kruševac, bista, Bata Paskaljević
foto: Aleksandra Miletić

Tada je rešio da svoje prezime Paskalj "produži" onim našim "vić" i tako se obračuna sa svojom frustracijom. No, nije Bata jedini promenio prezime, već su i zbog njega mnoge žene menjale prezimena.

Počeo sa radom u KUD "Ivo Lola Ribar", potom u Akademskom pozorištu, kasnije Narodnom pozorištu, pa Beogradskom dramskom, Pozorištu na Terazijama, gde je 1991. stekao penziju.

Govorio je da postoje tri stvari koje nikad neće odbiti: ulogu, čast u kafani i žene. Ženio se pet puta, mada ima onih koji tvrde da je zapravo šest ili čak sedam puta stao pred matičara.

(Kurir.rs/ Najžena)

Bonus video:

00:28

TUŽNE VESTI IZ HOLIVUDA: Legendarni glumac Brus Vilis zbog bolesti napušta svet glume

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track