FRANŠIZA ZVEZDANE STAZE OD SLABE GLEDANOSTI DO SVETSKOG FENOMENA: Nova kolumna Nikole Popevića o projektu koji je zaludeo PLANETU!
Foto: Zorana Jevtić

neverovatan uspeh

FRANŠIZA ZVEZDANE STAZE OD SLABE GLEDANOSTI DO SVETSKOG FENOMENA: Nova kolumna Nikole Popevića o projektu koji je zaludeo PLANETU!

Kultura -

Čuvene "Zvezdane staze" jedna su od najpoznatijih naučnofantastičnih franšiza, često poređene sa "Zvezdanim ratovima", sa fanatičnim obožavaocima koji nisu baš u zavadi kao navijači fudbalskih klubova, ali svakako doprinose veličini i značaju ovih projekata. "Zvezdane staze" su starije.

Prva TV serija počela je s emitovanjem davne 1966. godine, a 1979. pokrenut je i filmski serijal. Filmovi se dele u tri faze: originalni, sledeća generacija i tzv. ribut, sa istim likovima kao u originalnom. Od utorka do petka, od 19. do 22. jula, u dnevnom terminu (nešto posle 13 časova) na RTS 1 biće prikazana kompletna "Sledeća generacija", a od 23. jula, u udarnim večernjim terminima subotom, biće prikazana tri najnovija filma. RTS je za Novu godinu u formi filmskog maratona prikazao svih šest filmova iz originalnog serijala i ovim će filmske "Zvezdane staze" biti zaokružene.

Iako su sada neizostavni deo fantastike i popularne kulture, posade svemirskog broda "Enterprajz" i njegovi kapetani, počev od Kirka i Pikarda, tih 60-ih godina nisu bili baš hit na televiziji. Autor Džin Rodenberi pekao je zanat na vesternima i policijskim serijama. Kao veliki poštovalac tzv. petparačkih fanstastičnih i avanturističkih romana, "Zvezdane staze" je zamislio u duhu američkih mitova o Divljem zapadu, s tim da je priča smeštena u svemir, prostor gde je čovek, kako se serija promovisala, "hrabro kročio tamo gde dotad niko nije".

Serija je potrajala samo dve sezone i, nakon loše gledanosti, TV mreža CBS bila je spremna da je ugasi. Međutim, javili su se fanatični obožavaoci, pa su peticijom obezbedili još jednu sezonu, doduše u lošijem terminu i sa manjim budžetom i potom je naizgled stavljena tačka na avanture kapetana Kirka, Spoka, Makoja, Skotija, Čehova i družine. Tako su "Zvezdane staze" učestvovale u stvaranju fenomena fanova, vernih poklonika, što je studio "Paramaunt" prepoznao u reprizama serije 70-ih godina prošlog veka, kada je dobila status kultne. Prešavši u "Paramaunt", studio poznat po tome da neguje svoje franšize, "Zvezdane staze" su postale jedan od njihovih najvažnijih imetaka, a izmaštani univerzum, proširen romanima, stripovima i video-igrama, poprimio je džinovske dimenzije.

Nakon ogromnog uspeha originalnog filmskog serijala, koji je potrajao do 1991. godine, došlo je vreme za smenu generacija - glumačka ekipa je skoro trideset godina tumačila iste likove. Zbog toga je legendarni svemirski brod "Enterprajz", koji je naravno doživeo modifikacije, u filmu "Zvezdane staze: Generacije" iz 1994. predat u ruke novom kapetanu Žanu-Liku Pikardu. Prvi u novom serijalu, film je imao nekoliko hrabrih odluka. Fanovi, koliko god uživali u širenju svog omiljenog univerzuma i priča koji ga grade, ne vole radikalne rezove i bilo je pitanje kako će prihvatiti novu ekipu.

Kapetan Pikard, koga glumi Patrik Stjuart, inače pripadnik engleske Kraljevske Šekspirove trupe, uspešno je debitovao u seriji "Zvezdane staze: Sledeća generacija" od 1987. godine i do 1994. bio je spreman da preuzme vođstvo i u filmovima. Istovremeno, donesena je odluka da bude stvoren novi i moderniji "Enterprajz", pa je i stari stradao u prinudnom sletanju.

Publika je prihvatila novog kapetana, koji se po izgledu, temperamentu, ali i posadi, razlikovao od Kirka - shodno novim vremenima, bio je spremniji za pregovore i u sukobe nije ulazio ukoliko nije bilo neophodno. Patrik Stjuart, pozorišni glumac, doneo je novi duh istraživača i diplomate, a "Zvezdane staze" su nastavile da budu ne samo puka zabava u svemiru nego i da pokreću važna društvena i politička pitanja.

Četvrti film u novom nizu "Nemezis" dobio je loše kritike i novi filmski serijal pokrenut je 2009. sa originalnim likovima, samo mlađim, ali u novim avanturama. Veliki uspeh filmova doneo je novu publiku, te "Zvezdane staze" na "Paramauntovim" platformama trenutno imaju čak pet aktivnih TV serija.

Kurir.rs:/ TV Ekran

Bonus video:

00:56

Inostrani horor film snimljen na brojnim lokacijama u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track