ZAVRŠEN FESTIVAL NA PALIĆU: Stric dva puta zaredom oduševio gledaoce, a proglašeni su i dobitnici nagrada za izuzetan doprinos!
Foto: Promo

gotovo

ZAVRŠEN FESTIVAL NA PALIĆU: Stric dva puta zaredom oduševio gledaoce, a proglašeni su i dobitnici nagrada za izuzetan doprinos!

Kultura -

Ovogodišnje, 29. izdanje Festivala evropskog filma Palić sinoć je završeno posle sedam dana, i to projekcijom filma "Rez" Mišela Azanavisijusa koji je, van konkurencije, prikazan u glavnom takmičarskom programu.

Potom je publika uživala u ostvarenju "Pamfir" Dmitra Suholitkija-Sobčuka, dok su se u selekciji "Paralele i sudari", u bioskopu "Abazija", na repertoaru našli filmovi "Igrani film o životu" Dovila Ljarutita i "Dodo" Panosa H. Kutrasa.

Predrag Miki Manojlović, Miki Manojlović
foto: Promo

Iako je samo dan ranije u toj istoj sali premijerno prikazan hrvatsko-srpski film "Stric", u kom naslovnu ulogu igra Predrag Miki Manojlović, zbog velikog interesovanja posetioci Palića imali su priliku da ga gledaju i na samom kraju festivala.

Održano u tradicionalnom terminu, od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, ovo izdanje filmskog festivala publici je predstavilo više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope u 15 različitih selekcija i programskih celina. Pored Letnje pozornice na Paliću, festival se održavao na još nekoliko lokacija, kao što su bioskopi "Eurosinema", "Lifka" i "Abazija", čija je sala ove godine ponela ime po našoj čuvenoj glumici Miri Banjac.

Dušan Kovačević
foto: Damir Vujković

Proglašeni su i dobitnici ovogodišnjih nagrada "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji - pisac, scenarista i reditelj Dušan Kovačević u kategoriji domaćih stvaralaca, reditelj Mišel Azanavisijus u kategoriji inostranih stvaralaca i regionalna nagrada "Aleksandar Lifka", čiji je dobitnik glumac Igor Galo.

Kurir.rs

Bonus video:

00:58

POČEO FILMSKI FESTIVAL U NIŠU: Premijera Bjelogrlićevog filma Toma na otvaranju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja