UMETNOST KOJA ŠOKIRA I NIKOG NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM: Uskoro otvaranje izložbe Fotografija - zaustavljeni performans u Zrenjaninu
Foto: Promo

MILANA LANA pAUNOVIĆ

UMETNOST KOJA ŠOKIRA I NIKOG NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM: Uskoro otvaranje izložbe Fotografija - zaustavljeni performans u Zrenjaninu

Kultura -

Multimedijalna umetnica Milana Lana Paunović otvoriće 1. avgusta svoju 14. samostalnu izložbu pod nazivom "Fotografija - zaustavljeni performans" u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, s početkom u 19 sati.

Ova izložba zapravo je nagrada Kulturnog centra Zrenjanin za Milanin prvonagrađen rad "Deca novog rata", na prošlogodišnjem internacionalnom konkursu 30X30, "Uspela/ neuspela civilizacija".

Milana Lana Paunović, izložba
foto: Promo

Milana Lana Paunović Rajšić rođena je u Beogradu 1976. Završila je Akademiju lepih umetnosti u klasi prof. Mome Antonovića 2002.

Učesnica je mnogobrojnih grupnih izložbi i umetničkih projektata u zemlji i inostranstvu.

Milana Lana Paunović, izložba
foto: Promo

Dobitnica je i nagrade publike na izložbi "Mali format" slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a, u Beogradu, 2020. i nagrade za najbolju sliku na Zimskom salonu slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a, u Beogradu, 2001.

Bavi se crtežom, slikarstvom, skulpturom, bodi artom, fotografijom, video radom. Povremeno nastupa kao muzičar.

Milana Lana Paunović, izložba
foto: Promo

Fotografija – zaustavljeni perfomans

Odlukom da umesto mini retrospektive publici pruži na uvid samo segment svog rada, Milana Paunović Rajšić iskazuje ne samo otmenu svedenost, već i rešenost da rasvetli složenost procesa koji stoje iza art –fotografije, odnosno njenog otiska.

Milana Lana Paunović, izložba
foto: Promo

Umetnica raznolikih interesovanja od primarne slikarske vokacije za koju se obrazovala, crteža, objekta, u fotografiji pronalazi mogućnosti širokog multimedijalnog zahvata. Likovnost – koloristička, grafička, iluzionistička, trodimenzionalna – samo je jedna od dimenzija autorkinog traganja za sopstvenim jezikom fotografije, dajući utisak vizuelne atraktivnosti sve do šokantnosti.

1 / 9 Foto: Promo

Ali, u složenom umetničkom delu, kao u nekom purgatorijumu, nestaju elementi zavođenja, navođenja, fascinacije kakve neguje primenjena fotografija – modna, reklamna, ilustrativna. Autorka se služi objektivom kao moćnim sredstvom koje u trenutku može da poveže čitav jedan dugi vremenski proces u kome se promišljanje dramaturgije, sinteze iskustva, poznavanje dejstva boja, simbola, ambijenta, i naposletku sopstvenog tela i lica nadovezuju, ne bez napora, da bi komunicirala određeni sadržaj - deo iz teksta istoricarke umetnosti Mirjane Bajić.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:17

Izložba Mali svet krenula na put oko sveta iz Dečjeg kulturnog centra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track