RUŽICU SOKIĆ JE ALCHAJMER IZJEDAO, A OVO SU BILE NJENE POSLEDNJE REČI: Ono što je silno želela, ON joj je ispunio!
Foto: marina Lopicic

TUŽNO

RUŽICU SOKIĆ JE ALCHAJMER IZJEDAO, A OVO SU BILE NJENE POSLEDNJE REČI: Ono što je silno želela, ON joj je ispunio!

Kultura -

Jedna od najvećih srpskih glumačkih diva, Ružica Sokić, ostavila je neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji, a o pojedinim detaljima iz njene biografije se malo znalo.

Karijeru je počela davne 1957. godine, u filmu "Doktor", da bi potom igrala u filmovima "Kad budem mrtav i beo", "Bokseri idu u raj", "Užička republika", "Savamala" i drugima.

Ružica Sokić
foto: Printscreen YT

Komedija "Tesna koža" donela joj je najveću popularnost, a za film "Žuta" nagrađena je Zlatnom arenom na Filmskom festivalu u Puli. Neke od njenih poznijih velikih uloga su Taska u velikom bioskopskom hitu "Zona Zamfirova", uloga Veliborke u "Srećnim ljudima" i kuma Anice u popularnoj seriji "Greh njene majke".

Sa suprugom Miroslavom Mikijem Lukićem provela više od pola života, važio je za njenu najveću ljubav. Ružica je nedugo pre smrti bila u teškom stanju:

Ružica Sokić, Miroslav Lukić
foto: Luka Šarac

- Samo da me ne zaboraviš - bile su navodno poslednje reči Ružice Sokić pre nego što je preminula. Uputila ih je suprugu Miroslavu Lukiću, sa kojim je provela pola života, piše Hello.

Čuvar sećanja na lik i rad velike glumce nedavno je preminuo u 91. godini, ali je stigao da osnuje Fondaciju koja svakog 14. decembra, na dan rođenja Ružice Sokić, dodeljuje nagradu koja ima za cilj da podrži mlade stvaraoce i razvoj kulture.

O poslednjim danima života dive jugoslovenskog glumišta njen suprug je ovako govorio:

Ružica Sokić
foto: KURIR

‒ Nije shvatala da je bolesna. Ni ja nisam prepoznao da je toliko bolesna. Imala je operaciju 2012. godine i usledila je neugodna situacija. Trebalo je da ode na rehabilitaciju, tada više nije igrala. Pokušala je da odigra još jednu predstavu u januaru 2013. godine. Mučila se s njom dosta. Nije mogla da se seti teksta, pa je imala šaptača - rekao je on svojevremeno i dodao.

‒ Bilo je jasno da se sa njom nešto dešava, ali smo mislili da je to donekle normalno za ljude u tim godinama. Nekad se to zove demencija, nekada Alchajmer. Hvala bogu, nije se dugo mučila. To su bolesti koje mogu da traju i da budu mučenje.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:55

LEGAT RUŽICE SOKIĆ KRASI JOŠ JEDAN PREDMET! Obožavala ga je! Svi se iznenadili kad su videli o čemu je reč (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track