NE TREBA ZABORAVITI ZLO! Počinje snimanje filma po knjizi DJECA KOZARE o ZLOČINIMA u Jasenovcu, Miki Manojlović u glavnoj ulozi!
Foto: Dragana Udovičić

uskoro

NE TREBA ZABORAVITI ZLO! Počinje snimanje filma po knjizi DJECA KOZARE o ZLOČINIMA u Jasenovcu, Miki Manojlović u glavnoj ulozi!

Kultura -

Scenario koji je čekao više od tri decenije počinje da se realizuje pod rediteljskom palicom Lordana Zafranovića, zakazao je početak snimanja filma "Zlatni rez 42" za 21. avgust.

Kako je od ranije poznato, tekst "Djeca Kozare" koji je Arsen Diklić napisao još 1986, Zafranović je adaptirao i uveo pojedine nove scene, kako bi što vernije prikazao događaje iz leta 1942.

Predrag Miki Manojlović
foto: ATA images

Već prvog snimajućeg dana, pred kamerama će biti glumački bard Predrag Miki Manojlović, kao Sveti Vukašin, kojem će se u kasnijim radnim etapama pridružiti i Leon Lučev, Džek Dimić i Irfan Mensur. U narednom periodu, biće definisana celokupna glumačka postava koju će činiti glumci iz cele bivše Jugoslavije.

- Ovaj film donosi jednu važnu poruku – da je na ovim našim prostorima moguć suživot. Kako se kaže: ne treba zaboraviti zlo, ali valja nam živeti zajedno. Tu smo gde smo. Bez obzira na sve istorijske trzavice, balkanski narodi moraju naći način da žive u dobru, ne u zlu - izjavio je Zafranović pred početak snimanja.

Lordan Zafranović
foto: Damir Dervišagić

Kako je ranije u medijima objasnio Zafranović, jedan od važnijih razloga za broj 42 u imenu filmu je što je cela unutrašnja konstrukcija rađena po Leonardovom idealnom čoveku, koji je u tom budućem ostvarenju - scenariju "tako ponižen da se čovek mora stideti što je ljudsko biće od tog zla koje je napravljeno u Jasenovcu".

Takođe, broj 42 označava kada je počeo taj ratni užas - 1942. godine, 42 velike sekvence ima u filmu, i 42 generacije ima od Avrama do Isusa Hrista.

Lordan Zafranović
foto: Damir Dervišagić

Dva meseca pre početka snimanja, u blizini Gradiške (Republika Srpska), počela je izgranja scenografije za film. Samo izgradnja scenografije trajalo je puna dva meseca, kako bi se uz sve ostale pripreme koje traju duže od pola godine, postigla vizuelna autentičnost epohe i ispunila kreativna zamisao proslavljenog reditelja.

- Gradićemo Jasenovac u blizini pravog, po skicama koje sam izradio. Unapred će se znati gde je koja baraka, upravna zgrada, gde ulazi voz… Predvodiću ekipu najboljih ljudi koji imaju ogromno iskustvo i želju da se napravi film koji govori o stradanju srpske dece i stanovništva sa Kozare, ali i o koncentracionom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata - nedavno izjavio je Zafranović.

Lordan Zafranović
foto: ATA images

Autorsku ekipu, predvođenu Zafranovićem, čini više od 60 profesionalaca iz celog regiona, snimanje će imati dva dela i planirano je da traje skoro godinu dana.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:11

TELEVIZIJA KURIR U KUĆI ZAČETNIKA CRNOG TALASA ŽIKE PAVLOVIĆA: Počelo snimanje filma Trag divljači, u režiji njegovog sina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track