EVROPRAJD PODELIO I SRPSKU JAVNU SCENU! Ko je ZA, a ko PROTIV šetnje: Samo jedan glumac DIGAO GLAS i progovorio o LGBT pravima!
Foto: Ana Paunković

HRABRO

EVROPRAJD PODELIO I SRPSKU JAVNU SCENU! Ko je ZA, a ko PROTIV šetnje: Samo jedan glumac DIGAO GLAS i progovorio o LGBT pravima!

Kultura -

Danima traje polemika oko održavanja Evroprajda, odnosno šetnje koja je zakazana za 17. septembar u Beogradu. Na ovo nisu imune ni javne ličnosti u Srbiji.

Viktor Savić, Stevan Filipović
foto: Damir Dervišagić

Koliko je ova tema zahvatila srpsko društvo pokazao je slučaj reditelja Stevana Filipovića i glumca Viktora Savića.

Filipović, koji se javno autovao da je gej, podržava Evroprajd, dok je Savić protiv.

- Izvinjavam se Viktoru Saviću! Pogrešio sam, mislio sam da si samo derište. Ne. Ti si lažov, licemer i činiš štetu i bol živim ljudima, dok voziš "mercedes", praviš narkomanske žurke i "boriš se za porodične vrednosti". Za mene i sve moje si izbrisan zauvek sa svih mapa. Pomogao ti tvoj "bog" - napisao je pre dva dana na Instagramu reditelj.

Stevan Filipović
foto: Instagram, Privatna Arhiva

Viktor je kod Filipovića igrao Relju u filmu "Šišanje", a prošle godine su zajedno radili TV serijal "Veslom kroz Srbiju". Nakon što se u javnosti podigla velika prašina, glumac je i pre isteka 24 sata sa svog Instagrama povukao sve objave koje su izazvale revolt i njegovog prijatelja Stevana Filipovića, a objavio je fotografiju u majici s duginim bojama. Glumac je podelio i nekoliko fotografija sa Litije za spas Srbije, koja je prošla od Patrijaršije SPC do Hrama Svetog Save, gde su građani potpisivali peticiju za zabranu Parade ponosa.

Ana Nikolić, Jelena Karleuša
foto: Damir Dervišagić

Osim glumca protiv Evroprajda su Veljko Ražnatović, Ana Niković, fudbaleri Vujadin i Dule Savić.

S druge strane, LGBT+ zajednica i organizatori Evroprajda imaju punu podršku pevačica Jelena Karleuše, Seke Aleksić i Sajci MC, kao i drugih javnih ličnosti, poput dramaturškinje Biljane Srbljanović.

Biljana Srbljanović
foto: Ana Paunković

Pitanje LGBT prava i održavanja Parade ponosa u Beogradu jedno je od onih koja ne prestaju da dele javnost i izazivaju polemike, a poznate ličnosti i dalje u manjem broju skupljaju hrabrost da pruže podršku gej populaciji. U tome uglavnom prednjače žene, a jedan od retkih poznatih muškaraca koji je u više prilika podržao LGBT zajednicu je Milan Marić.

Milan Marić
foto: Nenad Kostić

– Snijeg pade na behar, na voće. Neka ljubi ko god koga hoće – napisao je glumac jednom prilikom na Tviteru.

Milan Marić
foto: Printskrin

Ovo nije bio jedini put kada je glumac hrabro ustao protiv diskriminacije, pa je tako 2019. podržao akciju "Ne odričem se", koja je imala za cilj za pomogne roditeljima da prihvate svoju decu nakon "autovanja".

I pre nekoliko dana on se na Tviteru našalio na račun tvrdnji da svako zna nekog homoseksualca koji se protivi održavanju Parade ponosa.

– Hari Poter i gej poznanik koji je protiv Prajda – napisao je Marić, koji je u Sarajevu nedavno promovisao svoju novu seriju "Pad".

Milan Marić, serija Pad, pad
foto: Firefly Promo

Kurir.rs

Bonus video:

02:51

MILAN MARIĆ ZA KURIR OTKRIO DETALJE NOVOG FILMA O TOMI I HIT SERIJE: Pandemija je tema treće sezone Državnog službenika!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track