SMAK ĆE DOBITI SPOMENIK U KRAGUJEVCU? Dok se čeka odluka, muzičari napravili pravi ROK MOB uz DAIRE, moćno zvuči i izgleda! VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube

rok legende

SMAK ĆE DOBITI SPOMENIK U KRAGUJEVCU? Dok se čeka odluka, muzičari napravili pravi ROK MOB uz DAIRE, moćno zvuči i izgleda! VIDEO

Kultura -

Gradsko veće Kragujevca je predložilo Skupštini grada da usvoji odluku o izgradnji i postavljanju spomenika rok grupi "Smak" u tom gradu. Inicijativu o postavljanju spomenika pokrenuo je kragujevački Dom omladine, u kojem je "Smak" imao prve nastupe.

Koncert, Točak, Ušće, Smak
foto: Dragan Kadić

"Spomenik će se izgraditi, odnosno postaviti u čast jugoslovenske i srpske rok grupe, nastale u Kragujevcu 1971, koja je značajno doprinela kulturnom razvoju i promociji Kragujevca u zemlji i inostranstvu", navodi se u predlogu odluke.

Ta odluka će se u okviru dopune dnevnog reda naći pred kragujevačkim odbornicima u petak, 2. septembra.

Predvidjeno je da spomenik rok grupi "Smak" bude postavljen u Ulici Branka Radičevića, a činiće je skulpture članova te rok grupe u prirodnoj veličini.

Saglasnost na postavljanje spomenika potpisala je ministarka kulture i potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković, prenosi Beta.

Inače, u organizaciji Doma omladine Кragujevac, nedavno je u ovom gradu, u srcu Šumadije, održano snimanje fleš moba, prvog projekta te vrste u Srbiji kada je reč o domaćoj rok muzici.

Smak, Rok mob, Kragujevac, Daire
foto: Printscreen/Youtube

Zahvaljujući tom muzičkom formatu, koji širom planete već dugi niz godina promoviše dobru i kvalitetnu muziku, Кragujevac se i na ovaj, impresivan, način upisao na mapu svetskih destinacija kao grad ljudi plemenitog duha, izuzetne istorije (prva gimnazija, prve novine, prvo srpsko pozorište, prva knjižara, prva državna apoteka, prvi sud...), rokenrola i pozitivne energije.

Smak, Rok mob, Kragujevac, Daire
foto: Printscreen/Youtube

Veličanstveni performans, u kojem je, uz rok himnu "Daire", kultne grupe “Smak”, urađene u novom aranžmanu, sudelovalo više od 200 učesnika raznih zanimanja predvođenih brojnim kragujevačkim profesionalnim muzičarima, snimljen je sa desetak kamera i nekoliko dronova 27. juna ispred Prve gimnazije, najstarije ustanove te vrste u Srbiji, osnovane 1833. godine.

Smak, Rok mob, Kragujevac, Daire
foto: Printscreen/Youtube

Spot je, tačno dva meseca kasnije, 27. avgusta, premijerno emitovan na YouTube kanalu pod nazivom "Rock Mob - Daire". Pesma "Daire", jedan od najvećih hitova čuvenih šumadijskih rokera, na tekst Mirka Glišića i muziku Radomira Mihailovića Točka, objavljena je 1977. godine na njihovom najuspešnijem albumu "Crna dama".

Smak, Rok mob, Kragujevac, Daire
foto: Printscreen/Youtube

Grupu "Smak", svakako, i bez sumnje, jedan od najboljih i najdugovečnijih srpskih rok bendova, osnovali su 1971. godine u Кragujevcu gitarista Radomir Mihalović Točak, bubnjar Slobodan Stojanović Кepa i basista Zoran Milanović.

Prvi nastup pod tim imenom održali su 4. decembra iste godine u Vatrogasnom domu, smeštenom u centru tog grada, nekadašnje prve prestonice moderne Srbije.

Inače, duh Кragujevca, kao grada rok gitare, i danas je snažan i veoma upečatljiv. U prilog tome govori i činjenica da ova srpska kolevka rokenrola, sa tradicijom dužom od sedam decenija, ima, u odnosu na broj stanovnika (oko 150.000) najviše rokenrol, hard-rok i pank bendova u našoj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track