CRNA SVADBA JE ČUDNO NEŽNA I NIJE ZA ONE SA SLABIM ŽELUCEM: Publika u Australiji oduševljena SRPSKOM SERIJOM, izašla prva kritika
Foto: Firefly Production

pravi hit

CRNA SVADBA JE ČUDNO NEŽNA I NIJE ZA ONE SA SLABIM ŽELUCEM: Publika u Australiji oduševljena SRPSKOM SERIJOM, izašla prva kritika

Kultura -

Serija "Crna Svadba" reditelja Nemanje Ćipranića i scenariste Strahinje Madžarevića oduševila je publiku u Australiji, prenose njihovi mediji.

Serija Crna svadba
foto: Firefly Production

- Serija od deset epizoda, nije za one sa slabim želucom, ali će čak i škrti među nama hteti da proguraju nasilje iz prve epizode ​kako bi razotkrili ovu misteriju. Prvih nekoliko epizoda ostavlja trag mrvica koje smo odlučni da pratimo na putu otkrivanja istine - napisao je SBS.

Serija Crna svadba
foto: Firefly Production

"Crna svadba" rađena je po istinitom događaju, koji se odigrao na istoku Srbije.

- Iako imamo dosta toga da prihvatimo, sve je predstavljeno na način koji je čudno nežan. Možda se to čini kao neprikladna reč za ovaj žanr. Ali to su dizajn zvuka i odgovarajući rad kamere. Prateći zadivljujući tempo nalik na adagio, usporava otkucaje srca jer donosi više misterija. Odsustvo zida buke i užurbanog snimanja koje bi se moglo očekivati sa ovakvom pričom čini se kao nešto na čemu treba biti zahvalan. Lako deluje na čula dok izaziva srce i dušu.

Serija Crna svadba
foto: Firefly Production

Radnja serije počinje u malom selu na istoku zemlje gde jednog dana, Mitar, miran seljanin – ne najsrećniji momak, slobodno se može reći; u stvari, prinuđeni smo da osećamo simpatije prema njemu kada ga prvi put sretnemo – napuni pušku i ubije ženu i svekrvu pre nego što napusti kuću i ubije još devet ljudi.

Potom smo u Beogradu, glavnom gradu zemlje, gde srećemo otrcanog Petra Ćirića (Uliks Fehmiu), koji se ukočeno budi na stolici u svojoj dnevnoj sobi. Ćirić je oficir obaveštajne službe koji je helikopterom ubačen u selo da pregovara sa Mitrom (Slavko Štimac), koji je pauzirao svoj masakr i uzeo mladu ženu za taoca.

Serija Crna svadba
foto: Firefly Production

U Beogradu upoznajemo i Natašu (Jelena Đokić), psihologa koja na TV forumu uživo brani pravo žena na abortus. Znamo da ćemo joj se vratiti, posebno nakon što vidimo da preuzima rizičan rizik u pauzi za reklame.

Zatim se vraćamo na Jugoslaviju 1976. da čujemo radio komentator Milovan (Filip Đurić) kako zove fudbalsku utakmicu. Zašto je on doveden u priču?

Serija Crna svadba, Crna svadba
foto: Firefly Production

A onda, u današnje vreme, u jednom drugom seoskom okruženju, srećemo pravoslavnog sveštenika (Toni Mihajlovski), koji, kada čuje za masakr u selu, skače autobusom za Beograd i počinje da prati Natašu, našeg psihologa.

- Svuda su razbacane mrvice. Intriga, koju nose izvanredne predstave iskusnih i nagrađivanih glumaca, je zaista zadivljujuća. Ima nešto u vezi sa "Crnom svadbom" što primorava čak i one koji inače nisu, budu uporni da nastave da gledaju. Možda je to koliko je ovaj pejzaž nepoznat našim očima obučenim za nordijski noir.

- Počinjemo da učimo o prošlosti likova, koja je za većinu njih duboko uznemirujuća, što se i očekuje od građana koji su tako nedavno pogođeni ratom. Namamljeni smo verovanjima seljana u crnu magiju, još živi i zdravi.

Serija Crna svadba, Crna svadba
foto: Firefly Production

- Želimo da razumemo zašto je Mitar uradio to što je uradio. Hoćemo da se Petar istušira ​​i opere zube, možda i obrije. Želimo da inspektor Tomić s vremena na vreme pristupi svojoj ženskoj strani. Nestrpljivi smo da saznamo na šta se odnosi naslov emisije Crno venčanje. Želimo da znamo šta se desilo sa radijcem Milovanom, i kako i zašto (još jedna mrvica pala u 2. epizodi).

A želimo više od sočnih kreativnih umova Srbije, molim vas. Ovo je prilično nezaboravno predjelo.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:22

MORALA SAM DA PONAVLJAM SCENU ZBOG KOJA! Glumica otkrila šta se dešavalo iza kadra serije Crna svadba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track