BEOGRADOM PROŠETAO GLAVNI LIK AVATARA! Prolaznici začuđeno gledali u plavog čoveka, a oduševiće vas razlog zbog koga je tu! (FOTO)
Foto: Promo

fanovi na nogama

BEOGRADOM PROŠETAO GLAVNI LIK AVATARA! Prolaznici začuđeno gledali u plavog čoveka, a oduševiće vas razlog zbog koga je tu! (FOTO)

Kultura -

Remasterizovani kultni film "Avatar" reditelja Džejmsa Kamerona domaća publika će imati prilike da pogleda sutra, 24 sata pre svetske premijere.

Dan uoči prvog prikazivanja, ulicama glavnog grada je prošetala maskota Džejka Salija. On je oduševio sve slučajne prolaznike koji su se zatekli na Trgu republike i ispred Doma sindikata.

Avatar
foto: Promo

Iako je skica scenarija za film nastala još 1994, finansijski i tehnološki uslovi za nastanak Kameronovog ostvarenja stekli su se tek petnaest godina kasnije, kada je "Avatar", kao prvo 3D bioskopsko iskustvo, načinio revolucionarno istupanje u doživljaju gledanja filma na velikom platnu.

- Želeo sam da kreiram poznatu vrstu avanture u nepoznatom okruženju. Još kao dete, čitajući naučnu fantastiku i stripove, a crtajući na udžbenicima časova matematike stvorenja i vanzemaljce, sanjao sam da snimim film postavljen u nekom drugom svetu, svetu velike opasnosti i lepote. Sa "Avatarom" sam konačno dobio šansu - rekao je reditelj Džejms Kameron najavljujući premijeru remasterizovanog kultnog filma.

Avatar
foto: Promo

Glavni lik avanturističkog epskog spektakla je marinac, paraplegičar Džejk Sali, koji biva poslat na planetu Pandoru s jedinstvenom misijom infiltracije među lokalno stanovništvo kako bi se domogao vredne rude za korporaciju za koju radi.

No, s vremenom, Džejk postaje rastrgan između izvršavanja naredbi, s jedne strane, i želje da zaštiti lokalno stanovništvo od uništenja koje im preti, sa druge.

Kao prvo kinematografsko 3D iskustvo, film je pomerio granice filmskog doživljaja i te 2009. zapalio blagajne širom sveta postavši jedan od najgledanijih filmova svih vremena sa zaradom od 2,84 milijarde dolara.

Osim što je postao jedan od najgledanijih i najprofitabilnijih filmova, "Avatar" je pre trinaest godina bio i jedan od najnagrađivanijih osvojivši dva Zlatna globusa - za najboljeg reditelja i za najbolji film godine, potom i dve nagrade Britanske akademije (BAFTA), te tri Oskara.

Avatar
foto: Promo

U filmu glavne uloge tumače Sem Vortington, Zoi Saldana, Sigorni Viver, Mišel Rodrigez, Stiven Lang i drugi. Impresivna i emotivna priča "Avatar", koja spaja spektakl, upečatljive likove i čarobnjaštvo, imaće svoj dugoiščekivani nastavak u decembru ove godine.

(Kurir.rs/ A. S.)

Bonus video:

02:16

Ceremonija dodele Oskara 25. aprila u online formatu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track