DELA NAJPOZNATIJEG SRPSKOG PRONALAZAČA: Izložba Muzeja Nikole Tesle na MEĐUNARODNOJ konferenciji za atomsku energiju u BEČU
Foto: Ministarstvo Kulture

2.500 učesnika iz 152 zemalja

DELA NAJPOZNATIJEG SRPSKOG PRONALAZAČA: Izložba Muzeja Nikole Tesle na MEĐUNARODNOJ konferenciji za atomsku energiju u BEČU

Kultura -

U okviru 66. generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju koja će se održati u Beču, u Bečkom internacionalnom centru, od 26. do 30. septembra 2022. godine, Muzej Nikole Tesle će učestvovati sa postavkom izložbe „Nikola Tesla – Кljučni doprinos energetici“.

Na izložbi će biti prikazana dva modela najpoznatijih Teslinih indukcionih motora, kao i maketa Adamsove hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima, dok priča na izložbenim panelima, hronološki i prostorno, prati put Tesline velike ideje obrtnog magnetnog polja i pronalaska indukcionog motora, ključne karike koja je iznedrila čitav sistem proizvodnje i upotrebe naizmenične struje, a koji se i danas koristi.

Otvaranju prisustvuju ambasador Republike Srbije u Republici Austriji – Nebojša Rodić, potom šef protokola Međunarodne agencije za atomsku energiju i ambasador Žarko Obradović – Stalna misija Republike Srbije pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama, zatim Rafael Grosi – generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju i direktorka Muzeja Nikole Tesle – Ivona Jevtić.

Ivona Jevtić
Ivona Jevtić foto: Ministarstvo Kulture

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grosi otvorili su danas izložbu „Nikola Tesla – Ključni doprinos energetici“ u okviru 66. generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču.

Gojković je poručila da postavka prikazuje rađanje ideja koje su izmenile svet i da je ovo prilika da se svi zajedno podsetimo na izume kojima je veliki naučnik zadužio svet i učinio ga boljim.

- Ujedno, njegov životni put najbolji je primer da su za oreol slave i riznicu nezaborava, pored genijalnosti i talenta, upornost i mukotrpni rad i te kako neophodni - istakla je Gojković i podsetila da je Tesla, među svojim brojnim dostignućima, bio i pionir radio-tehnike i da je objavio brojne stručne radove iz fizike, dok njegov izumiteljski opus obuhvata čak hiljadu pronalazaka i patenata.

Izložba Nikola Tesla u Beču
foto: Goran Zlatković

Gojković je rekla da su glavne teme ovogodišnje Međunarodne agencije za atomsku energiju zelena energija, ekološka svest i održivost, a da je upravo Nikola Tesla bio jedan od začetnika ekološkog razmišljanja.

Izložba Nikola Tesla u Beču
foto: Goran Zlatković

Generalni direktor IAEA Rafael Mariano Grosi istakao je da mu je zadovoljstvo što je sa potpredsednicom Vlade i ministarkom kulture i informisanja na otvaranju ove posebne izložbe posvećene Nikoli Tesli, koji je zahvaljujući svojim izumima postao svetski priznat i poznat naučnik, kao i da Međunarodna agencija za atomsku energiju zajedno sa Srbijom ima u planu da radi na promociji lika Nikole Tesle i njegovih dostignuća.

Grosi je rekao je da ova izložba predstavlja Srbiju kakva je danas, Srbiju budućnosti, koja se bavi uvek aktuelnim temama, kao i da su izloženi eksponati dokaz široke primene nuklearne energije u mnogim oblastima, naročito u medicini, ekologiji, vodoprivredi.

Izložba Nikola Tesla u Beču
foto: Goran Zlatković

- Veoma sam zahvalan što ste organizovali ovaj izuzetan i veoma inspirativan događaj, i što ove trenutke mogu da podelim sa svima vama. Nadam se da će se naši susreti nastaviti u bliskoj budućnosti u Beogradu - rekao je Grosi na otvaranju i dodao da se raduje unapređenju i proširenju saradnje sa Srbijom.

Ovogodišnja konferencija okupila je oko 2.500 učesnika iz 152 zemlje, a izložba “Nikola Tesla – Ključni doprinos energetici“ u Bečkom internacionalnom centru biće otvorena do 30. septembra.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track