SVEČANO OTVARANJE NOVE SEZONE TASOVCU U ČAST: Filharmonija nije zaboravila nekadašnjeg direktora, pa mu posvećuje PRVI KONCERT
Foto: Damir Dervišagić

BGF Voli tasu

SVEČANO OTVARANJE NOVE SEZONE TASOVCU U ČAST: Filharmonija nije zaboravila nekadašnjeg direktora, pa mu posvećuje PRVI KONCERT

Kultura -

Beogradska filharmonija svečano otvara sezonu 22/23, koncertom koji posvećuje nekadašnjem direktoru, Ivanu Tasovcu, u petak 30. septembra na Kolarcu (20č). Specijalno odabrani repertoar obeležava porudžbina kompozitoru Aleksandru Sedlaru, kao i sprska premijera kompozicije Isidore Žebeljan zajedno sa klarinetistom Žoanom Enrikom Ljunom i pod dirigentskom palicom Pola Danijela.

filharmonija, koncert
foto: Marina Lopičić

Celokupna filharmonijska sezona, od septembra 2022. do juna 2023.godine, nosi slogan “Na dobrom putu” i posvećena je virtuelnim putovanjima po svetskim metropolama, koje prirodno započinje Beogradom. Pod sloganom BGF voli Tasu, Filharmonija ovim koncertom odaje počast voljenom Tasovacu koji je preminuo pre godinu dana.

Muzički omaž Beogradu, svečano otvara najnovija porudžbina Beogradske filharmonije Aleksandru Sedlaru, koji je poznat kao jednan od najautentičnijih i najsvestranijih muzičara svoje genercije. Kompozicija “Oda Beogradu – Beograd na odi”, biće prilika i za publiku da u njoj učestvuje uz specijalni poziv kompozitora:

Aleksandar Sedlar
foto: Milan Djakov

- Oda Beogradu, pored toga što predstavlјa svojevrsno lјubavno pismo mom rodnom gradu, predstavlјa i suprotstavlјanje svega onoga što Beograd danas čini onakvim kakav jeste. Beograđani su danas specifični, često podelјeni vezano za razne stvari po raznim pitanjima, ali jedna (možda i jedina) stvar koja im je zajednička i koja ih može ujediniti, jeste lјubav prema Beogradu.

Na kraju kompozicije, svi zajedno, sa svim svojim razlikama, ponosni i gordi, pevaju za svoj grad. To je bila moja ideja, nadam se da ćemo je zajedno pretvoriti u stvarnost. Zato pevajte sa nama! Pevajte za naš Beograd -poručuje Aleksandar Sedlar.

Zatim sledi srpska premijera Koncerta za klarinet i orkestar “Frula i flamingosi” Isidore Žebeljan, najprominentnije i najizvođenije srpske kompozitorke na svetskoj muzičkoj sceni. Nјeno stvaralaštvo se smatra za jedan od najoriginalnijih izraza u savremenoj muzici prvih decenija 21. veka.

filharmonija, koncert
foto: Marina Lopičić

Prema rečima autorke, ova kompozicijamuzičkom naracijom ispreda priču o čarobnoj fruli koja peva o istini, ali njenu pesmu nema ko da čuje, jer na svetu više nema nikoga ko veruje u istinu.Frulu i flamingose će uz orkestar izvesti klarinetista Žoan Enrik Ljuna, nekadašnji pobednik takmičenja Muzičke omladine u Beogradu.

Beogradska Filharmonija, Filharmonija
foto: Marko Đoković

Drugi deo programa zauzima Simfonija br. 5, Čajkovskog – simfonijsko delo koje se najčešće nalazilo na programima Beogradske filharmonije kroz njenu stogodišnju istoriju. Ovom prilikom prvi put pod palicom Pola Danijela, šefa-dirigenta Kraljevske filharmonije Galicije, koji je u svojoj karijeri nastupao kao gostujući ili stalni dirigent sa velikim orkestrima i operama širom sveta, poput Engleske nacionalne opere, Kraljevske opere u londonskom Kovent Gardenu, kao i u Metropoliten operi u Njujorku.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:45

KONCERT UMESTO KOMEMORACIJE: Beogradska filharmonija ispratila Ivana Tasovca na večni počinak muzikom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track