PROGLAŠENJEM NAJBOLJIH ZAVRŠEN 56. BITEF: Gran-pri Mira Trailović podelile dve predstave, a publika nagradila autore iz SRBIJE
Foto: Jelena Janković

Lepo

PROGLAŠENJEM NAJBOLJIH ZAVRŠEN 56. BITEF: Gran-pri Mira Trailović podelile dve predstave, a publika nagradila autore iz SRBIJE

Kultura -

Najveći pozorišni festival 56. Bitef završen je u subotu uveče izvođenjima predstava "Ljubav" u režiji Aleksandera Zeldina i "Krize" u režiji Žige Divjaka, nakon čega je održano svečano proglašenje dobitnika nagrada.

Bitef
foto: Jelena Janković

Gran-pri "Mira Trailović" dodeljen je dvema predstavama: "Solo" Nine Rajić Kranjac i "Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima" Jana Martensa.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica na proglašenju je predstavio međunarodni žiri festivala u sastavu Štefani Karp, Kristine Desel, Selma Spahić, Vanja Ejdus i Dino Pešut, koji su obrazložili svoju odluku.

- Prvi gran-pri dodeljuje se hrabrom, strastvenom i jedinstvenom istraživanju osnovnih pitanja pozorišta u sadašnjem trenutku, koje seže i u prošlost i u budućnost, i koje nam divljom energijom postavlja četvoro izvanrednih mislilaca, autora, izvođača. Drugi gran-pri dodeljuje se umetnički, majstorski uobličenoj eksploziji slobode i buntovništva - istakli su u saopštenju.

Alisa u zemlji strahova, Ivan Medenica
foto: Damir Dervišagić

Specijalna nagrada "Jovan Ćirilov" dodeljena je predstavi "Ljubav" Aleksandera Zeldina. Politikin žiri odlučio je da se 44. po redu nagrada Politike za najbolju režiju dodeli Janu Martensu za predstavu "Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima". Umetnički direktor Medenica saopštio je potom da je nagradu publike odnela predstava "Svet bez žena" autorki Maje Pelević i Olge Dimitrijević.

Bitef
foto: Dragan Mujan

Ovogodišnji 56. Bitef održan je pod sloganom "Mi - junaci rada svog", a posetioci su imali priliku da pogledaju devet predstava iz Nemačke, Belgije, Francuske, Meksika, Srbije, Slovenije i Velike Britanije.

Kurir.rs

Bonus video:

01:45

ZAVRŠENI 30. DANI ZORANA RADMILOVIĆA: Najbolja glumica Nataša Ninković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track