DOBIO DRUGO DETE, PA PREMINUO U SNU! Josif Tatić POROKE nije krio, ali ZBOG NJE se odrekao najvećih strasti: Bio je pravi BOEM!
Foto: Printskrin Youtube

I DANAS GA SVI VOLE

DOBIO DRUGO DETE, PA PREMINUO U SNU! Josif Tatić POROKE nije krio, ali ZBOG NJE se odrekao najvećih strasti: Bio je pravi BOEM!

Kultura -

Na našim prostorima bilo je mnogo boema koji slave radost života, a jedan glavnih svakako je bio gluamc Josif Tatić. Znali smo ga kao Taleta surovog, ali i po mnogim drugim ulogama koje je savršeno odglumio.

Josif Tatić rođen je 13. aprila 1946. godine u Novom Sadu. Roditelji Branko i Hristina su, takođe, bili glumci. U mladosti je trenirao boks, ali je odustao nakon treće borbe u kojoj je bio nokautiran.

Josif Tatić

Studirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Njegov glumački uzor je bio Hemfri Bogart. O svojoj nacionalnosti nije javno govorio.

Iako je tokom karijere odigrao mnoge ozbiljne i zahtevne uloge, šira publika je Josifa Tatića prepoznavala po ulozi Božidara Soldatovića Jataganca, direktora preduzeća i tipičnog predstavnika birokratije iz vremena o kome priča serija “Bolji život”, Siniše Pavića.

Glumac je bio otac dve ćerke. Stariju ćerku Jelisavetu Tatić Čuturilo, koja se bavi kostimografijom dobio je u prvom braku sa Biljanom Dragović, takođe poznatom kostimografkinjom, a mlađu ćerku Hristinu, koja nosi ime njegove majke, dobio je u drugom braku sa suprugom Bebom kada je imao 57 godina.

Josif Tatić je bio pravi boem i nije krio da voli dobru kapljicu. Godinama je pokušavao da ostavi cigarete i alkohol i poslednjih pet godina života pio je samo crno vino. Ipak, zdravlje mu je tada bilo već ozbiljno ugroženo. Glumac je preminuo u snu 8. februara 2013. u svom domu u Beogradu. Kremiran je i sahranjen na beogradskom Novom groblju.

Josif Tatić
foto: KURIR

Josif Tatić je razgovore sa novinarima doživljavao kao odlazak kod zubara i tretirao ih je kao nužno zlo. Ipak, u jednom intervjuu govorio je o svojim porocima i strastima:

- Ne mogu ni da jedem pred predstavu, što je pogubno za ovu moju težinu. Pa kad završim, onda klopa, piće… A to se najviše taloži. Nisu samo glumci boemi. Ja sam se u tim svojim burnim vremenima, kako vi to nazivate, družio s ljudima drugih profesija. U svojim boemskim danima najviše sam pratio jednoga pisca, jednog pilota i jednog advokata. Nije bilo mnogo glumaca, ali bila je poneka glumica.

Iako se, dobivši drugu ćerku u poznim godinama, smirio, izjavio je:

- Mladost k'o mladost… Kajem se što nije bila još burnija! Kajem se što nisam pušio još više. Ostavio sam cigarete pre mesec dana i… Uh, strašna je kriza! Ostavio sam i alkohol, pijem samo crno vino.

Josif Tatić

Ostaće upamćena predstava "Šovinistička farsa" koju je igrao sa Predragom Ejdusom. O svom prijatelju pokojni Ejdus je govorio:

- Za Taleta mogu da kažem da je bio izuzetno dobar čovek, sjajan umetnik, beskrajno duhovit i prijatan, čovek koji je uvek iznenadjivao i okolinu i partnere svojim lucidnim rešenjima, bio je strastveni epikurejac, uživao u životu, neprevaziđeni prijatelj i drug od koga nikada nisam mogao da očekujem da će uraditi nešto loše, nepristojno ili neprikladno, imali smo ogromno poverenje jedan u drugoga i bili beskrajno vezani.

Josifa Tatića zauvek ćemo pamtiti po legendarnim ulogama u ostvarenjima koja i danas rado gledamo. Specijalno vaspitanje, Petrijin venac, Balkan Ekspres, Jagode u grlu, Tesna koža, Poslednji krug u Monci, Bolji život, Hajde da se volimo, Balkanski špijun, Profesionalac, Šovinistička farsa i Vizantijsko plavo samo su neka od njih...

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:45

NOVA VLADA U OKTOBRU! Stiže pojačanje: Lazar Ristovski menja Maju Gojković? KAKO ĆE SE GLUMAC SNAĆI U ULOZI MINISTRA?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track