DUGO SKRIVANA TAJNA FILMA MARATONCI TRČE POČASNI KRUG: Reditelj otkrio NEPOZNATI DETALJ koji će vam PROMENITI POGLED na celu priču
Foto: Printscreen/Youtube

zanimljivo

DUGO SKRIVANA TAJNA FILMA MARATONCI TRČE POČASNI KRUG: Reditelj otkrio NEPOZNATI DETALJ koji će vam PROMENITI POGLED na celu priču

Kultura -

Film "Maratonci trče počasni krug“ je crnohumorna filmska komedija iz 1982. koju je režirao Slobodan Šijan prema scenariju Dušana Kovačevića. Replike se i dalje citiruju, ali postoji i nekoliko zanimljivih činjenica koje niste znali.

Slobodan Šijan, čovek koji je obeležio jugoslovensku kinematografiju, otkrio je jedan nepoznat detalj iz ovog filma.

Naime, u filmu "Ko to tamo peva" aludira se na raspad Jugoslavije, dok "Maratonci" aludiraju na sahranu Tita.

Autora filma je tadašnja vlast podsećala na pogrebno preduzeće, a nakon smrti čuvenog Pantelije, koji je navodno predstavljao Tita, osnivača pogrebnog preduzeća Dugo konačište, naslednici kreću u borbu oko podele imovine.

Prema originalnom scenariju starost članova porodice Topalović je: Pantelija: 150 godina, Maksimilijan: 126, Aksentije: 102, Milutin: 79, Laki: 44, Mirko: 24.

Maratonci trče počasni krug
foto: Printscreen YouTube

Priča se dešava 1935. godine u maloj srpskoj palanci i fokusirana je na muškarce porodice Topalović, koji znaju da "samo je smrt siguran posao“.

Iako u to vreme zvanično nije bilo cenzure, postojala su određena tela koja su odlučivala šta sme pred publiku, a šta ne sme. Tako su razne komisije nekoliko puta odlagale početak snimanja filma "Maratonci trče počasni krug", a na prvu verziju scenarija stavljena je zabrana.

Maratonci trče počasni krug
foto: Printscreen

Ipak, scene koje su po mišljenju cenzora bile problematične su izbačene, ali to nije promenilo suštinu filma.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:48

Tajne kultnog filma Maratonci trče počasni krug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track