MAJA GOJKOVIĆ POSETILA MEMORIJALNI MUZEJ HOLOKAUSTA: Tokom posete Vašingtonu zapalila sveću i odala počast žrtvama iz JASENOVCA
Foto: Ambasada Srbije u Vašingtonu

lep gest

MAJA GOJKOVIĆ POSETILA MEMORIJALNI MUZEJ HOLOKAUSTA: Tokom posete Vašingtonu zapalila sveću i odala počast žrtvama iz JASENOVCA

Kultura -

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je u okviru posete Sjedinjenim američkim državama posetila Memorijalni Muzej holokausta u Vašingtonu i tom prilikom zapalila sveću nevinim žrtvama jasenovačkog logora.

Maja Gojković
foto: Ambasada Srbije u Vašingtonu

Gojković je sa zamenikom direktora za međunarodne poslove Robertom Vilijamsom razgovarala o unapređenju saradnje sa srodnim institucijama u Srbiji. Gojković je istakla da je Republika Srbija veoma aktivna i privržena negovanja kulture sećanja, polazeći od sopstvene istorije i univerzalnih ljudskih vrednosti i podsetila da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je usvojila Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika u februaru 2016. godine.

Gojković je zahvalila na ostvarenoj saradnji i podršci projektima, posebno projektu obnove Memorijalnog centra "Staro Sajmište“ i napomenula da je u toku obnova centralne kule, te ukazala da je negovanje pamćenja na najstrašnije stranice ljudske istorije najvažniji garant da se takvi užasi ne ponove.

Maja Gojković
foto: Ambasada Srbije u Vašingtonu

Gojković je posetila i Kongresnu biblioteku, gde je u razgovoru sa rukovodstvom ove ustanove naglasila da je posebno značajno jačanje i proširenje saradnje Kongresne biblioteke i Narodne biblioteke Srbije. Gojković je zahvalila na ostvarenoj saradnji na polju klasifikacije bibliotečke građe, budući da je tokom 2021. godine došlo do unapređenja po pitanju klasifikacije srpske građe u katalogu Vašingtonske biblioteke.

(Kurir.rs)

Bonus video:

05:26

Maja Gojković na otvaranju izložbe „Mihailo Janketić – Pozorišna posveta“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track