NJEGOVE SCENOGRAFIJE SU I UMETNIČKA DELA ZA SEBE: U Beogradu otvorena izložba Aleksandra Denića! ZAVIRITE U ČAROBNI SVET POZORIŠTA
Foto: Bojana Janjić

bioskop balkan

NJEGOVE SCENOGRAFIJE SU I UMETNIČKA DELA ZA SEBE: U Beogradu otvorena izložba Aleksandra Denića! ZAVIRITE U ČAROBNI SVET POZORIŠTA

Kultura -

Izložba našeg proslavljenog scenografa Aleksandra Denića otvorena je u subotu veče u bioskopu Balkan u Beogradu.

Aleksandar Denić, Izložba
foto: Bojana Janjić

Postavka "Dekada" daje uvid u intenzivno stvaralačko delovanje srpskog umetnika i profesora tokom 10 godina rada u Nemačkoj.

- Denić nije samo stvaralac scenskog sveta već i koreditelj. Njegove scenografije ujedno su i umetnička dela za sebe, često neverovatne materijalne raskoši i jednake mašte u istraživanju istorijskih dokumenata, komercijalnih artefakata i artefakata pop kulture i njima svojstvenih strategija masovne kulture. Utemeljene u svojevrsnoj matriks metodi za kulturne znakove i čitave sisteme znakova filma, reklame, arhitekture, vizuelne umetnosti i u mnogo čemu više - navodi dramaturg Tomas Irmer u predgovoru kataloga za izložbu.

Aleksandar Denić, Izložba
foto: Bojana Janjić

Dve godine trajale su pripreme za ovu izložbu, koja je realizovana u saradnji s Ministarstvom kulture i informisanja i uz podršku Fondacije "Saša Marčeta". U Beograd su iz Berlina stigli kompletno scenografsko rešenje Brehtovog Galileja, makete i modeli, fotografije, pripremne skice i crteži koji do detalja razrađuju tok Denićevih ideja. S nemačkim rediteljem Frankom Kastorfom Denić je realizovao nekoliko izuzetno uspešnih pozorišnih produkcija, a Kastorfom je došao i na otvaranje.

Aleksandar Denić, Izložba
foto: Bojana Janjić

- Na ovoj izložbi su samo scenografije 40 predstava koje smo Frank i ja i uradili u Nemačkoj. Drugi reditelji nisu zastupljeni jer je ovo samo retrospektiva s Kastorfom - izjavio je za Kurir umetnik, koji će s autorom iz Nemačke nastaviti saradnju ovog vikenda premijerom predstave "Božanstvena komedija" u Beogradskom dramskom pozorištu.

1 / 7 Foto: Bojana Janjić

Denić je član Nacionalnog saveta za kulturu, a od 2010. vanredni profesor na Fakultetu za umetnost i dizajn, odsek za scenografiju.

Aleksandar Denić
foto: Bojana Janjić

Kurir.rs

Bonus video:

03:43

IZLOŽBA JASENOVAC-LOGOR SMRTI-ZEMLJA ŽIVIH: Očuvanje neokrnjenog sećanja na žrtve genocida

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track