ŠEST SATI SPEKTAKLA! OD PAKLA DO RAJA: Ispisane nove stranice istorije srpskog pozorišta! Oni su prvi videli novu PREDSTAVU (FOTO)
Foto: Dragana Udovičić

Premijera Božanstvene komedije u bDP

ŠEST SATI SPEKTAKLA! OD PAKLA DO RAJA: Ispisane nove stranice istorije srpskog pozorišta! Oni su prvi videli novu PREDSTAVU (FOTO)

Kultura -

Beogradsko dramsko pozorište ispisalo je nove stranice istorije i na svoj repertoar je upisalo predstavu "Božanstvena komedija" prema epskom delu Dantea Aligijerija, u režiji nemačkog umetnika Franka Kastorfa.

BDP, Božanstvena komedija, Frank Kastorf
foto: Dragana Udovičić

Gotovo šest sati trajalo je putovanje kroz pakao do raja. Na pauzu nakon dva sata izašlo je iz sale samo nekoliko ljudi, a na kraju nije bilo zvižduka i negodovanja, već samo dug aplauz.

Posebno treba pohvaliti sjajne glumce Aleksandra Jovanovića, Aleksandra Radojičića, Bojanu Stojković, Dunju Stojanović, Janu Milosavljević, Marka Gvera, Milana Zarića, Milenu Vasić i Natašu Marković. Bez sumnje, gledali smo nešto novo u našem pozorištu, što može da se uporedi sa spektaklom "Olimp", koji je pre nekoliko godina odigram na Bitefu.

Božanstvena komedija, Beogradsko dramsko pozorište
foto: Dragana Udovičić

Premijerno izvođenje nisu propustili mnogi glumci s Crvenog krsta, ali i Vanja Ejdus, Ivan Medenica i Milena Marković.

1 / 13 Foto: Damir Dervišagić

Frank Kastrof je inspiraciju za Danteov epski spektakl delimično pronašao u nemačkoj klasici - Geteovom "Faustu", koji se vezuje na temu o paklu, usled prodaje duše đavolu, ali i kapitalnom romanu "Zli dusi" F. M. Dostojevskog, takođe o padu duše, pokajanju, patnji, ali i delu "Golmanov strah od penala" nobelovca Petera Handkea. Na sceni je, naravno, i list Kurir, koji čitaju Milena Vasić i Marko Gvero.

Božanstvena Komedija
foto: Dragana Udovičić

Kurir.rs

Bonus video:

02:30

ALEKSANDAR RADOJIČIĆ O PREMIJERI ZALJUBLJENOG ŠEKSPIRA: Napravili smo sjajnu predstavu, drago mi je što sam deo ekipe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track