ROK MUZIČAR NIJE ZABORAVLJEN U SVOM KOMŠILUKU: Milan Mladenović dobio spomen-ploču, a evo gde je živeo više od 20 GODINA
Foto: Kurir

lep gest

ROK MUZIČAR NIJE ZABORAVLJEN U SVOM KOMŠILUKU: Milan Mladenović dobio spomen-ploču, a evo gde je živeo više od 20 GODINA

Kultura -

Frontmen grupe EKV Milan Mladenović nije samo bio omiljeni muzičar u celoj bivšoj Jugoslaviji nego i voljeni komšija.

U zgradi u novobeogradskom Bloku 23, gde je živeo, na 28 godina od njegove smrti postavljena je spomen-ploča. Na otvaranju su, pored komšija, bili Zoran Kostić Cane i Čedomir Jovanović.

Milan Mladenović
foto: Kurir

- U ovoj zgradi je od 1973. do 1994. živeo muzičar i pesnik Milan Mladenović (1958-1994). "U svakom porazu ja sam video deo slobode, i kad je gotovo, za mene, znaj, tek je počelo." Stihovi iz pesme "Zemlja" grupa EKV - piše na ploči, koju je postavila Zadužbina Milan Mladenović.

Milan Mladenović
foto: Kurir

Spomen ploča je autorsko delo umetnice Lane Vasiljević, veličine je 75 x 50cm i izrađena je od aluminijuma. Postavljena je naporima Zadužbine, uz pomoć i podršku Skupštine stanara Bulevara Milutina Milankovića 28, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda. "Bila mi je velika čast da stvaram ovaj reljef. Milana nisam poznavala lično, ali je njegova umetnost obeležila veliki deo i moje mladosti i života kasnije. Vrlo je teško uhvatiti taj njegov specifični pogled i izraz lica, a da se vidi i njegova nežna priroda i taj bunt, borba za slobodu. Plitki reljef, a poluprofil, još jedan veliki izazov... Ipak, bila sam okružena sa dosta fotografija, video snimaka i arhivskog materijala, da sam imala doživljaj kao da je sveprisutan, kao da je sve vreme pored mene. Kao da smo vodili dijalog dok sam stvarala... Izuzetno emotivno i intimno iskustvo", kazala je o radu na spomen ploči posvećenoj Milanu Mladenoviću Lana Vasiljević, akademska vajarka.

Zoran Kostić Cane
foto: Zorana Jevtić

"Ovom tablom se oplemenjuje beton, kao što je Milan svojim stihovima oplemenio ovo okruženje i sve ljude koji su hteli da čuju tu muziku i te poruke", osvrnuo se Zoran Kostić Cane, Milanov prijatelj, na značaj postavljanja spomen ploče na ulaz Milanove nekadašnje zgrade.

Frontmen rok benda živeo je na 15. spratu ovog solitera u Ulici Milutina Milankovića. Milan Mladenović je dobio ulice u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, a u Beogradu, pored ulice, plato ispred beogradskog Doma omladine u centru grada nosi njegovo ime. On je rođen 21. septembra 1958. u Zagrebu, u šestoj godini se s porodicom odselio u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd. Prvi bend mu je bio Limunovo drvo, godinu dana kasnije Šarlo akrobata, a EKV nastao je 1985.

Kurir.rs

Bonus video:

00:04

KIKI LESANDRIĆ JE OVO MORAO DA RADI DA BI KUPIO GITARU?! Dotakao se Balaševića, svog sina, Evrovizije i POROKA U ROK EN ROLU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track