O CVIJIĆU DIGITALNO: Interaktivna mapa naučnih istraživanja i postignuća Jovana Cvijića u Muzeju Jadra
Foto: T. Ilić

Loznica

O CVIJIĆU DIGITALNO: Interaktivna mapa naučnih istraživanja i postignuća Jovana Cvijića u Muzeju Jadra

Kultura -

Interaktivna mapa naučnih istraživanja i postignuća Jovana Cvijića predstavljena je večeras u Muzeju Jadra u organizaciji lozničkog Centra za kulturu "Vuk Karadžić". Ova ustanova kroz različite programe i manifestacije neguje sećanja na znamenite ličnosti rođene u lozničkom kraju, među kojima je i srpski naučnik, geograf Jovan Cvijić.

Tokom prethodne dve godine urađena je digitalna muzejska postavka posvećena životu i radu ovog svetskog priznatnog naučnika, a ove je dopunjena sa interaktivnom mapom koju čini osamnaest tačaka, odnosno mesta na kartama Evrope i Balkanskog poluostrva. Na mapi su označeni Loznica, Šabac, Beograd, Gornji i Donji Milanovac, Peć, Trebinje, Žabljak, Ohrid, Solun, Sofija, Istanbul, Beč, Pariz, Prag i Nešatel, u kojima je izvesno vreme boravio Cvijić.

Loznica, Cvijić
foto: T. Ilić

- Svaka tačka na karti Evrope i Balkanskog poluostrva sadrži kratak tekst o Cvijićevom boravku u tom mestu, šta je u tom mestu istraživao ili zašto je tu boravio. Ovo je još jedan projekat Centra za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’ i Grada Loznice kojim se neguje sećanje na Jovana Cvijića rođenog u Loznici. Radili smo ga u saradnji sa Geografskim institutom ‘‘Jovan Cvijić’‘ SANU, Državnim arhivom Srbije i Muzejen grada Beograda. Oni su pomogli tako što su dozvolili korišćenje reprodukcija dokumenata i fotografija koje poseduju – rekla je msr Biljana Radičević, urednica obrazovnih programa u Centru za kulturu koja je sa dr Anom Milanović Pešić, naučnom saradnicom Geografskog instituta ‘’Jovan Cvijić’’ SANU, autorka interaktivne mape.

Prema rečima dr Milanović Pešićeve dugi niz godina Geografskog instituta ‘’Jovan Cvijić’’ uspešno sarađuje sa Centrom za kulturu na promociji celokupnog Cvijićevog rada i života, a Interaktivna mapa nastavak je saradnje započete pre tri godine realizacijom projekta ‘’Jovan Cvijić jedan od velikih umova Srbije’’

1 / 4 Foto: T. Ilić

- Cilj je bio da se skladu sa razvojem digitalne tehnologije, na originalan način predstavi, pre svega, mlađim generacijama ono što je Cvijić radio, poznati, ali i manje poznati detalji njegovog života, naučno istraživačkog rada i pedagoške karijere. Pretpostavljamo da će ovo biti samo početak rada jer ima mogućnosti da se projekat nastavi i u digitalnom svetu predstavi više sadržaja njegovog života i rada. Moguće je da se mapa prevede na više svetskih jezika kako bi bila predstavljena i svetskoj javnosti – objasnila je ona.

Projekat izrade ove Interaktivne mape podržan je od Ministarstva kulture na Konkursu za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva. Inače, Jovan Cvijić (1865-1927) smatra se utemeljivačem srpske geografije, bio je osnivač Srpskog geografskog društva, a pored ostalog i počasni doktor Univerziteta Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track