SA 17 GODINA OSTAO JE POTPUNO SAM NA SVETU: Put akademika Dragoslava Mihailovića iz Njegoševe 3 u Ćupriji do omiljenog PISCA
Foto: Zorana Jevtić

Svečanost u rodnom gradu

SA 17 GODINA OSTAO JE POTPUNO SAM NA SVETU: Put akademika Dragoslava Mihailovića iz Njegoševe 3 u Ćupriji do omiljenog PISCA

Kultura -

Povodom 92. rođendana akademika Dragoslava Mihailovića, danas je u Narodnoj biblioteci "Dušan Matić" u Ćupriji održan Javni čas pod simboličnim nazivom "Put iz Njegoševe 3", na kome je o stvaralaštvu i delima čuvenog pisca govorila Vesna Antić, profesorka srpskog jezika i književnosti u Školi za muzičke talente.

- Moja namera je bila vrlo jednostavna, a to je da kažem da imamo živog pisca koji je rođen u Ćupriji, koji se tu školovao i koji je uvek i u svakom trenutku s ponosom pominjao svoj grad i zato ovaj javni čas nosi naziv "Put iz Njegoševe 3", jer je Dragoslav Mihailović upravo odatle započeo svoje životno putovanje. Sa 17 godina ostao je potpuno sam i ta Njegoševa 3 zato ima tu težinu, a druga njegova nesreća je da sa 19 godina ode na Goli otok, gde je proveo 15 meseci, posle čega njegov život nije bio nimalo lak - rekla je Antićeva.

Dragoslav Mihailović
foto: Dragana Udovičić

Dragoslav Mihailović rođen je 17. novembra 1930. godine u Ćupriji, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju, a potom i Filozofski fakultet u Beogradu na Grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. Mihailović je jedan od najpoznatih i najčitanijih srpskih pisaca, romansijer, scenarista, dramaturg, a redovni je član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Njegova najpoznatija dela su "Kad su cvetale tikve", "Petrijin venac", "Čizmaši", "Gori Morava", Zlotvori", "Treće proleće", "Goli otok", "Frede laku noć", od kojih su neka i ekranizovana.

Što se tiče ćuprijske čitalačke publike, godinama je najtraženije delo u biblioteci roman "Gori Morava". Po zvaničnim statistikama to je dugi niz godina i najčitanija knjiga u Narodnoj biblioteci Dušan Matić.

Dragoslav Mihailović je dobitnik brojnih književnih nagrada i priznanja.

Kurir.rs

Bonus video:

24:33

OVA PROKLETSVO 7 VEKOVA PRATI SRBE! Pisac otkriva: Najgore kletve se čuju na sportskim utakmicama ŽENE KUNU VIŠE OD MUŠKARACA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track