VELIKI USPEH! SRPSKA SERIJA DOBILA MEĐUNARODNU NAGRADU: Na TV festivalu "Srce Evrope" u Varšavi nagrada za "NEČISTU KRV"!
Foto: This and That Productions

bravo

VELIKI USPEH! SRPSKA SERIJA DOBILA MEĐUNARODNU NAGRADU: Na TV festivalu "Srce Evrope" u Varšavi nagrada za "NEČISTU KRV"!

Kultura -

Na gala ceremoniji sinoć završenog 2. Međunarodnog televizijskog festivala javnih servisa „Srce Evrope“, koji je održan u Varšavi od 14. do 17. novembra, drugu nagradu u kategoriji igranih TV serija osvojila je „Nečista krv“, snimljena u produkciji igranog programa Radio-televizije Srbije, u režiji Milutina Petrovića i Gorana Stankovića.

Vojislav Nanović, Nečista krv
foto: This and That Productions

Ova porodična saga, koja obuhvata poslednjih četrdeset godina 19. veka u Srbiji, osvojila je žiri pričom o tri generacije, njihovom finansijskom, moralnom i fizičkom propadanju.

Predsednik žirija u kategoriji igranih TV serija, Marko Novaković, odgovorni urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS, u obrazloženju nagrade istakao je da je reč „o izuzetnom ostvarenju koje na kvalitetan način opisuje ugrožen položaj žena u to vreme, ali i govori o zabranjenim ljubavima, spletkama i ubistvima, ugovorenim brakovima i osvetama, kao i tadašnjim neprijateljstvima između Srba, Albanaca i Turaka“.

Nečista krv
foto: This and That produkcija

Žiri, čiji su članovi bili predstavnici javnih servisa Poljske, Češke, Gruzije, Litvanije, Estonije, Srbije i Ukrajine, doneo je odluku da prvu nagradu u kategoriji igranih TV serija, u konkurenciji sedamnaest prijavljenih naslova, dodeli seriji Sumnja, snimljenoj u koprodukciji Javnog servisa Češke Republike i Produkcije ARTE.

nagrada, Nečista krv, serija Nečista krv
foto: Printscreen/HeartofEurope

U obrazloženju žirija stoji da je reč „o vrhunski produciranoj i precizno režiranoj mini seriji koja nam još jednom pokazuje kako je drama koja se odvija u samom čoveku veća od svih dramskih sukoba koji se odigravaju oko nas“.

Zapažen uspeh na festivalu „Srce Evrope“ u kategoriji programa za decu i mlade postigao je i televizijski serijal Mina prelazi nivoe, realizovan u produkciji Školskog programa RTS-a u režiji Marka Jeftića, koji je ušao u nominaciju od pet najboljih dečjih serija u konkurenciji od 27 prijavljenih naslova.

Nečista krv
foto: Printscreen/Youtube/RTS

U kategoriji dokumentarnih TV programa bila je i prva epizoda serijala Kamera je prisutna - Čovek iz Šangaja, snimljena u produkciji dokumentarnog programa Radio-televizije Srbije u režiji Gregora Zupanca. Na Festivalu „Srce Evrope“ dodeljene su i nagrade u kategorijama dugometražnih TV filmova i digitalnih platformi.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

03:05

KOLIKO ME POVREDIŠ, TOLIKO TI I VRATIM: Katarina Radivojević nikad otvorenija, evo kako se nosi sa onima koji je iznevere!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track