SVIRA NA ULICI DA ZARADI ZA ŠKOLOVANJE, A IMA SAMO JEDNU ŽELJU: Katarina Savić iz Knez Mihailove ide na Dečju pesmu Evrovizije
Foto: Gordan Jović/RTS

Tužna priča

SVIRA NA ULICI DA ZARADI ZA ŠKOLOVANJE, A IMA SAMO JEDNU ŽELJU: Katarina Savić iz Knez Mihailove ide na Dečju pesmu Evrovizije

Kultura -

Katarina Savić s pesmom "Svet bez granica" predstavljaće ove godine Srbiju na Dečjoj pesmi Evrovizije 2022 u Jermeniji.

Ona ima 13 godina, voli da peva, svira trombon i pohađa baletsku školu, ali iza njenog osmeha krije se tužna životna priča.

Zajedno sa sestrom Jovanom i majkom Ninom, kako bi zaradila novac za školovanje i život, svira u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Katarina Savić
foto: Gordan Jović/RTS

- Katarina samu sebe izdržava, a naravno, sestra i ja smo tu da pomognemo. Jovana svira violinu i upisala je školu u Novom Sadu kod Stefana Milenkovića. Prvo je počela sestra da svira u Knezu, pa nam se Katarina pridružila. Prvo je pevala, ali sada svira. Uskoro očekujem da zaigra. Nije lako tu nastupati, ali je lepo - govori za Kurir njena majka Nina Savić.

Otkriva i da Katarina ima mnogo želja, ali nije ih lako ostvariti.

- Volela bi da ima svoj trombon. Došli smo u razgovoru s profesorima do nekog koji košta oko 2.500 evra. On će joj pomoći da dalje napreduje. Najbolji košta više od pet. Tromboni i nisu skupi kad ih poredimo s violinama - iskrena je majka.

Katarina Savić
foto: Privatna Arhiva

Stručni žiri, sačinjen od muzičkih urednika RTS, na konkursu je odabrao kompoziciju "Svet bez granica" u izvođenju Katarine Savić, dok je muziku i tekst pisala Ivana Dragićević.

- Pesmu je radila mama Katarine drugarice. Ispričala je tako divno priču o toj pesmu. Ivana je nju pevala svojoj deci kad su bile male - priča Nina za Kurir.

Katarina sa sestrom
Katarina sa sestrom foto: Privatna Arhiva

Talenat za muziku kod svoje mlađe ćerke naša sagovornica je otkrila rano.

- Diplomirani sam etnomuzikolog, a Katarinu smo upisali na klavir sa sedam godina. Primetili su da je velik talenat, ali nije htela da vežba. Prošlo je nekoliko godina, ali ona nije bila tome posvećena. Na jednoj proslavi imala je priliku da zasvira trombon i videli su da ima prirodne predispozicije da svira taj instrument. Odmah su joj izašli neki niski i visoki tonovi. Lepo joj ide. Četvorostruki je laureat za samo dve godine sviranja trombona. Ona je četiri puta bila prva na takmičenjima sa maksimalnim brojem poena. Dva puta je nastupala i na međunarodnim takmičenjima i osvajala je prve nagrade. Jednom u Rigi, drugi put u Kazakstanu - priča ponosna majka, koja sama odgaja svoje devojčice.

Katarina Savić
foto: Gordan Jović/RTS

Pored pevanja i sviranja, Katarina je talenat i za igru i ide i u baletsku školu "Lujo Davičo".

- Voli da igra i sama improvizuje. Neko vreme je išla kod Ane Pavlović. Ona je radila s Katarinom pre upisa u baletsku školu. Trenutno plaćamo časove trombona. Mora da stigne svoju generaciju. Ima puno obaveza za jedno dete - zaključuje Nina Savić.

Katarina Savić
foto: Gordan Jović/RTS

Idemo da se družimo i uživamo

Na jubilarnoj dvadesetoj Dečjoj pesmi Evrovizije učešće je potvrdilo 16 zemalja. Slogan festivala je inspirisan tradicionalnom drvenom čigrom i glasi "Zavrti magiju" (Spin The Magic). Takmičenje će se 11. decembra direktno prenositi na Drugom programu RTS.

- Trudim se da budem objektivna. Slušala sam i ostale takmičare, a meni je naša pesma lepa. Radili su je majstori svog posla, a aranžman je napravio sjajni Aleksandar Sedlar. Očekujem da uživamo u Jermeniji, da upoznamo nove prijatelje i nemam nikakva očekivanja - iskrena je ponosna majka.

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov

Bonus video:

00:25

NAŠ NAJPOZNATIJI VIOLINISTA O SVOM POVRATKU U SRBIJU: Oduvek sam želeo da se vratim, hoću da moj sin raste uz baku i deku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track