PURIŠA ĐORĐEVIĆ ĆE NEDOSTAJATI FILMSKOM NEBU SRBIJE: Jedan od najpoznatijih reditelja snimao je do skoro, a evo ŠTA KAŽU KOLEGE
Foto: Zorana Jevtić

Odlazak velikana

PURIŠA ĐORĐEVIĆ ĆE NEDOSTAJATI FILMSKOM NEBU SRBIJE: Jedan od najpoznatijih reditelja snimao je do skoro, a evo ŠTA KAŽU KOLEGE

Kultura -

Reditelj Mladomir Puriša Đorđević preminuo je u sredu u 99. godini u Beogradu, a sve do poslednjeg dana aktivno je radio, pa je tako letos završavao ekranizaciju cenjenog i voljenog romana "Usta puna zemlje" Branimira Šćepanovića.

Puriša Đorđević
foto: Zorana Jevtić

Priznati srpski i jugoslovenski reditelj ostaće upamćen po radosti i energiji koju je posedovao do poslednjeg dana.

- Bilo je zadovoljstvo raditi s tako velikim umetnikom, koji će mnogo faliti filmskom nebu Srbije i šire. Nadam se da će i film koji smo zajedno radili imati veliku pažnju, s obzirom na to da se radi o ekranizaciji velikog književnog dela koju su mnogi pre Puriše pokušavali da urade.

Mladomir Puriša Đorđević, Puriša Đorđević
foto: Miljan Gogic

Radovao sam se zajedničkoj premijeri filma i poslednji utisak koji nosim u sebi je tvoja radost i zadovoljstvo kada si završio final cut. Bila je privilegija biti u tvojoj blizini i radovati se zajedno sa tobom. Neka ti je večna slava i hvala na svemu - kaže za Kurir direktor filma Miljan Gogić.

Mladomir Puriša Đorđević, Puriša Đorđević
foto: Miljan Gogic

Radnja filma prati Marka, koji saznavši da mu je ostalo još tri meseca života odluči da pobegne u šumu kako bi se sakrio od ljudske zlobe i primitivizma. Međutim, tokom bega on će zapravo susresti sve ljude od kojih se i odmetnuo.

U glavnim ulogama su Radivoje Raša Bukvić, Sonja Kolačarić, Andrija Kovač, Lazar Jovanov, Aleksandra Rukavina i drugi. Đorđević, pored režije, potpisuje i scenario, a film je nastao u produkciji "Apolona" i Telekoma Srbija.

Mladomir Puriša Đorđević, Puriša Đorđević
foto: Miljan Gogic

Purišini filmovi poput "Devojka", "San", "Jutro" i "Podne" prikazivani su na najprestižnijim svetskim festivalima u Veneciji i Berlinu i osvojili su i nekoliko Zlatnih arena u Puli, krovnom filmskom festivalu u bivšoj Jugoslaviji. Iza sebe je ostavio ćerku Lidiju. Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Emotivni Ristovski S osmehom ispraćamo Purketa

Lazar Ristovski
foto: Nemanja Nikolić

Vest o smrti Puriše Đorđevića pogodila je bližnje i poštovaoce njegovog lika i dela, a od priznatog reditelja se oprostio i njegov prijatelj glumac Lazar Ristovski.

- Do kraja je s nepodnošljivom lakoćom baratao filmskim zanatom, žanrovima, dobrim humorom i dobrim raspoloženjem. Sa osmehom te ispraćam, dragi Purke, jer znam da si sa osmehom i otišao - rekao je Ristovski za Kurir.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:32

PAVLE VUISIĆ, VULKAN GLUME I MRGUD VELIKOG SRCA: Ovaj muzej čuva uspomenu na našeg glumca, njegova pisma, ključeve, fotografije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track