POSLE DUČIĆA I ŠANTIĆA ON JE NAJVEĆI DAR KOJI NAM JE STIGAO IZ HERCEGOVINE: Poslednju knjigu objavio je nakon moždanog udara
Foto: Dado Đilas

odlazak pesnika Rajka Petrova noga

POSLE DUČIĆA I ŠANTIĆA ON JE NAJVEĆI DAR KOJI NAM JE STIGAO IZ HERCEGOVINE: Poslednju knjigu objavio je nakon moždanog udara

Kultura -

Pesnik, esejista, književni kritičar i član Udruženja književnika Srbije Rajko Petrov Nogo preminuo je juče u 77. godini.

Nogo je decenijama bio u samom vrhu srpskog pesništva, ispisao je neponovljive stihove o trajanju srpskoga naroda i njegove istorije, sa naglašenim tonom očuvanja identiteta i za njih dobio najuglednije književne nagrade.

Rajko Petrov Nogo
foto: Youtube Printscreen

Oproštaj prijatelja

Od pesnika se oprostio njegov kolega i prijatelj, akademik Matija Bećković. - Dugo je samovao i bolovao na Voždovcu, kao onaj Rajko iz narodne pesme što je sam ostao u Sremu. Ovaj Rajko je sebi ispleo kapu nepoderivu u sonetnoj formi, koja će živeti dok je srpskog jezika. Posle Dučića i Šantića on je najveći dar koji nam je stigao iz Hercegovine. Bili smo prijatelji preko pola veka, a ipak je otišao prerano - rekao je Bećković za Kurir.

Matija Bećković
foto: Zorana Jevtić

Život

Rođen je u Zagorju, u Hercegovini, a školovao se u Sarajevu, gde je diplomirao jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na sarajevskom Filozofskom fakultetu, te je i magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Iz Sarajeva u Beograd preselio se 1982. godine, a od 2000. predavao je poeziju i kritiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Kao dopisni član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske izabran je 27. juna 1997, a redovni član postao je 2004. Bio je član prvog saziva Senata Republike Srpske od 1997, a ponovo je izabran u aprilu 2009.

Rajko Petrov Nogo
foto: Printscreen YouTube

Velike nagrade

Poslednju knjigu "Dokumentarni detalji", koja predstavlja njegovu intimnu pesničku borbu sa opakom bolešću, objavio je 2019. u izdanju kompanije "Novosti", dve godine nakon operacije karotide, kada je doživeo moždani udar.

Dobitnik je 23 nagrade, a za knjigu "Nedremano oko" dobio je Vitalovu nagradu Zlatni suncokret, nagradu "Meša Selimović" i Nagradu Vukove zadužbine, a i ponosni je laureat priznanja za književnost Pečat vremena. Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Telegram predsednika Vučića

Uvek bio uz svoj narod

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici i poštovaocima književnika Rajka Petrova Noga.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Pink

- Sa tugom sam primio vest o smrti pesnika Rajka Petrova Noga, člana Udruženja književnika Srbije i Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, čoveka i patriote koji je na tragu Dučića i Kočića ispisao neke od najlepših i najupečatljivijih stihova u opisu našeg nacionalnog duha i stradanja. Naš narod zapadno od Drine, od Krajine do Republike Srpske, uvek je imao najveću podršku u Nogovom stihu i reči.

Plamen njegove reči žestoko je unosio ohrabrenje i nadu, vraćajući svako naše posrnuće na put duhovne pobede, na predačku stazu, kojom je oduvek bilo najteže hoditi i kojom su išli samo oni najhrabriji i najponositiji među nama. Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima Nogove reči. Neka počiva u miru.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track