DANI SLOVENAČKOG FILMA U SRBIJI: Jedinstvena prilika da publika razgovara s filmskim stvaraocima! Mnogo iznenađenja za posetioce
Foto: Promo

U VIŠE GRADOVA U SRBIJI

DANI SLOVENAČKOG FILMA U SRBIJI: Jedinstvena prilika da publika razgovara s filmskim stvaraocima! Mnogo iznenađenja za posetioce

Kultura -

Manifestacija Dani slovenačkog filma predstavlja novije filmove slovenačke produkcije po izboru selektora i uz saradnju sa Slovenačkim filmskim centrom.

Reviju organizuju članovi Društva Slovenaca Sava, podržava ambasada republike Slovenije i Ministarstvo kulture Republike Srbije. Revija se održava u gradovima širom Srbije, prvenstveno onim gde postoje organizovane zajednice i društva slovenačke manjine: Novi Sad, Niš, Pančevo, Vršac, Smederevo i Kovin.

Dani slovenačkog filma
foto: Promo

Filmski stvaraoci iz Slovenije, čiji filmovi učestvuju u programu, razgovaraće posle projekcija sa publikom i učestvovati na okruglom stolu na temu “Savremeni autorski slovenački film”.

Biće prikazano dvadeset ostvarenja, dugometražnih, dokumentarnih i kratkih igranih filmova. Program studentskih i eksperimentalnih filmova u selekciji DSF+ biće prikazani 4. i 5. decembra u Domu kulture Studenski grad. Reviju otvara film “Orekstar”, ovogodišnji pobednik festivala Slovenačkog filma, a zatvara prošlogodišnjih dobitnik nagrade Vesna za najbolji film, “Kučka, pogrdan naziv za ženu”.

Dani slovenačkog filma
foto: Promo

Uoči revije, šestog i sedmog decembra, biće prikazana retrospektiva filmova slovenačkog filmskog autora Karpa Aćimovića Godine, proizvedenih na RTS sedamdesetih godina dvadesetog veka. Retrospektiva će proteći u znaku najbližih saradnika i autora muzike braće Vranešević. U holu Jugoslovenske Kinoteke biće priređena izložba, a na okruglom stolu će se govoriti o stvaralačkom opusu Karpa Aćimovića Godine, najavio je Dragomir Zupanc, umetnički direktor festivala.

Festival su pomogli Kancelarija za Slovence preko granice i u svetu Republike Slovenije a podržali su i Bel Medic, Don Don, Petrol, A1, Triglav Osiguranje i omladinska zadruga Pčelica.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:26

Otvoren 5. Kineski festival akrobacije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track