DODELJENE NAGRADE 59. OKTOBARSKOG SALONA: Ovo su dobitnici, a među njima je i velikan CRNOG TALASA
Foto: Oktobarski salon

svečano

DODELJENE NAGRADE 59. OKTOBARSKOG SALONA: Ovo su dobitnici, a među njima je i velikan CRNOG TALASA

Kultura -

U skladu sa odlukom Odbora Oktobarskog salona krajem 2021. godine, odluke Umetničkog direktora 59. Oktobarskog salona donosio je kolektiv Kulturnog centra Beograda, pod vođstvom Zorane Đaković Minniti, pomoćnice direktora KCB za programe, dugogodišnje kustoskinje ove institucije za programe novih medija, pokretnih slika i posebno galerije Podroom, kao i inicijatorke Kolekcije Oktobarski salon.

Nakon 46 dana trajanja ovogodišnjeg „prestupnog” Salona, sa pet izložbenih otvaranja, uz gotovo svakodnevne prateće programe, stručni žiri u sastavu Lorenco Balbi, Jan Ševalije, Alenka Gregorič, Biljana Tomić i Siniša Ilić doneo je odluku o dodeli nagrada:

MIlica Rakić
foto: Aleksandrija Ajduković
  • Počasna nagrada 59. Oktobarskog salona Želimiru Žilniku
  • Nagrada 59. Oktobarskog salona radu „Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti” Milice Rakić
  • Specijalna nagrada 59. Oktobarskog salona Sanji Anđelković za rad Pogledaj gore! Ja nisam krošnja – ja sam glasnik!
  • Posebno pominjanje i nastavak saradnje KCB povodom rada Antonija Grgića „Hoće li i dalje ostati u dalekoj budućnosti” koji je realizovan zajedno sa performerkom Joanom Knežević kao autorkom performansa koji se svake večeri tokom trajanja Oktobarskog salona izvode ispred Palate Albanije.
Oktobarski salon
foto: Oktobarski salon

Saopštenje žirija 59. Oktobarskog salona

Žiri 59. Oktobarskog salona zasedao je od 28. do 30. novembra 2022. u Beogradu i doneo odluku da ove godine dodeli tri nagrade: Počasnu nagradu 59. Oktobarskog salona, Nagradu 59. Oktobarskog salona kao i Specijalnu nagradu 59. Oktobarskog salona.

Počasna nagrada dodeljuje se kao posebno priznanje za umetničku praksu priznatu i relevantnu na nacionalnom i međunarodnom nivou, koja je jednako relevantna i za nove generacije umetnika, a i za konceptualni okvir ovogodišnjeg izdanja Oktobarskog salona.

Dodelom počasne nagrade, žiri želi posebno da naglasi značaj angažovanih umetničkih praksi ovog autora i filmskog reditelja koje prevazilaze ograničenja i pomeraju granice jezika pokretnih slika. To su razlozi zbog kojih se počasna nagrada žirija 59. Oktobarskog salona dodeljuje Želimiru Žilniku.

Oktobarski salon
foto: Oktobarski salon

Nagrada 59. Oktobarskog salona dodeljuje se radu pod nazivom Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti. U pitanju je kratki film iz 2021. godine u kome se autorka bavi istorijskim činjenicama i pričama koje se, bez obzira na svoj lokalni kontekst, dotiču i pitanja kao što su ženska prava, rodna pitanja, učešće i vidljivost žena u javnom životu.

Narativ i sadržaj rada, zajedno sa njegovom postavkom u Legatu Vojislava M. Jovanovića Maramba, predstavljaju jednu savršeno zaokruženu kontekstualnu celinu. To su sve razlozi zbog kojih se glavna nagrada 59. Oktobarskog salona dodeljuje radu pod nazivom Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti i njegovoj autorki Milici Rakić.

Oktobarski salon
foto: Oktobarski salon

Specijalna nagrada 59. Oktobarskog salona dodeljuje se Sanji Anđelković za rad Pogledaj gore! Ja nisam krošnja – ja sam glasnik! koji je namenski kreiran za ovogodišnje izdanje Oktobarskog salona.

Žiri je odlučio da dodeli specijalnu nagradu kako bi pružio podršku umetničkim istraživanjima i doprinosu koji daju umetnici mlađe generacije. Specijalna nagrada se dodeljuje ovom radu koji preispituje umetničke pozicije unutar sistema roda, društveno-političkih uloga i traumatskih trenutaka iz sopstvene prošlosti.

Takođe bismo želeli da skrenemo pažnju na još jednu saradnju do koje je došlo na ovogodišnjem Oktobarskom salonu.

U pitanju je rad Antonija Grgića pod nazivom Hoće li i dalje ostati u dalekoj budućnosti koji je realizovan zajedno sa performerkom Joanom Knežević kao autorkom performansa koji se svake večeri tokom trajanja Oktobarskog salona izvode ispred Palate Albanije.

U potpunosti podržavamo ideju kolektiva Kulturnog centra Beograda da se ova saradnja nastavi i da ovo dvoje umetnika sledeće godine predstave nastavak svoje saradnje u okviru redovnog programa Kulturnog centra Beograda.

Oktobarski salon
foto: Oktobarski salon

Zaključak

Žiri naglašava značaj odluke dugogodišnjeg organizatora Oktobarskog salona, Kulturnog centra Beograda, da u komunikaciji sa čitavim kolektivom i, konkretno, saradnjom na realizaciji izložbe: kustoskinje Zorane Đaković Minniti, asistentkinje kustoskinje Katarine Kostadinović, producentkinje Jasmine Petković, konsultantkinje Danice Jovović Prodanović, programske koordinatorke Jane Gligorijević, dizajnerke Bojane Aleksijević i drugih, preuzme na sebe ulogu i odgovornosti selektora 59. Oktobarskog salona i na taj način ponovo razmotri značaj i poziciju ove manifestacije na umetničkoj sceni, postavljajući pitanja u vezi sa zajedništvom i solidarnošću, te na taj način otvarajući i produbljujući dijalog i saradnju sa drugim javnim institucijama, umetničkim pozicijama, publikom pa i samom javnošću, o trenutnom stanju problematike i budućnosti ove važne međunarodne manifestacije.

Oktobarski salon
foto: Oktobarski salon

Članovi žirija:

Lorenco Balbi, predsednik žirija / direktor Muzeja MAMbo iz Bolonje

Jan Ševalije, direktor Kulturnog centra Confort-Moderne iz Poatjea

Alenka Gregorič, umetnička direktorka Galerije Cukrarna iz Ljubljane

Siniša Ilić, umetnik

Biljana Tomić, istoričarka umetnosti i kustoskinja

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:04

Izložba “Zbirka klasika u prosperitetnoj dobi” u Pekingu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track