GLUMCI BESNI JER SU OSTALI ISPOD CRTE: Za Nacionalnu penziju predložen SAMO RADOŠ BAJIĆ, a OVA druga velika imena IZVISILA!
Foto: Marina Lopičić, Nemanja Nikolić, Damir Dervišagić, Ana Paunković

VIŠE SREĆE DRUGI PUT

GLUMCI BESNI JER SU OSTALI ISPOD CRTE: Za Nacionalnu penziju predložen SAMO RADOŠ BAJIĆ, a OVA druga velika imena IZVISILA!

Kultura -

Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi poznato kao "nacionalna penzija" ponovo će biti dodeljeno najzaslužnijim imenima domaće kulture i umetnosti, a na listi predloga se našlo mesta za samo jednog glumca, i to filmskog - Radoša Bajića, saznaje Kurir.

Muzej, ministarka kulture, Maja Gojković, izložba, otvaranje izložbe
foto: Dario Konstantinović

Sada je na potezu sedmočlana stručna komisija, koju imenuje ministarka kulture Maja Gojković, a izbor od više od 50 moraće se svesti na ukupno 20 najzaslužnijih.

Ljiljana Blagojević, Siniša Kovačević
foto: Damir Dervišagić

Dva reprezentativna udruženja - Udruženje dramskih umetnika Srbije i Savez dramskih umetnika Vojvodine, na osnovu pravilnika o bodovanju, predložila su tri svoja člana. To su Irena Tot, lutkarka i rediteljka iz Zrenjanina, Vida Ognjenović, dramski pisac i reditelj, i Siniša Kovačević, dramski pisac i reditelj.

Vida Ognjenović
foto: Dragana Udovičić

Udruženje filmski glumaca Srbije moglo je da predloži samo jednog kandidata i, kako je potvrđeno Kuriru, izbor je pao na Radoša Bajića, koji je njihov član od 1976. godine. Udruženje filmskih umetnika Srbije imalo je 2022. dva predloga i to su Radoslav Vladić, filmski snimatelj i direktor fotografije, i Žarko Dragojević, reditelj i teoretičar filma.

Radoš Bajić
foto: Kurir televizija

Neka od velikih imena koja nisu prošla u najuži krug izbora, kako saznajemo, glumci su Miodrag Krivokapić, Slavko Štimac, Ljiljana Blagojević i Gorica Popović, koja nije mogla da prođe ni kao predlog UDUS i UFGS. Štimac i Popovića imaju sve potrebne nagrade, ali su ostali ispod crte. Svima njima ostaje mogućnost da konkurišu narednih godina. Udruženja su imala mogućnost samo da predlože najviše šest kandidata iz svih grana filmske i dramske umetnosti.

Rade Jorović
Rade Jorovićfoto: Ana Paunković

Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, podsetimo, dodeljuje se u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja u visini jedne prosečne zarade (bez poreza i doprinosa) za jul prethodne godine. Isplaćuje se kao svojevrsni dodatak redovnoj penziji i godinama je iznosio 50.000 dinara, a od početka novembra je uvećan i iznosi 64.730 dinara.

Na listi drugih udruženja su kao predlozi dirigent Dejan Savić, književnici Ljubica Arsić i Mošo Odalović i pevač Rade Jorović.

Dejan Savić
foto: Marina Lopičić

Kurir.rs

Bonus video:

02:59

DOK SAM PEVALA, VIDELA SAM MEČKU SA DAIRAMA Lepa Lukić otkrila kako se provela u Šapcu na vašaru NASTAO HAOS IZAŠLI POVREĐENI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track