GOJKOVIĆ NA PREDSTAVLJANJU PRVE PRESTONICE KULTURE SRBIJE: Jedinstvena prilika da se Čačak prepozna kao centar razvoja kulture
Foto: Dragan Milošević

SVEČANOST

GOJKOVIĆ NA PREDSTAVLJANJU PRVE PRESTONICE KULTURE SRBIJE: Jedinstvena prilika da se Čačak prepozna kao centar razvoja kulture

Kultura -

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i gradonačelnik Čačka Milun Todorović predstavili su danas program grada Čačka, prve Prestonice kulture Srbije, sastavljen od četiri umetničke celine - „Na slobodi“, „Na raskršću“, „Na kaldrmi“ i „Na Moravi“, kao i glavne infrastrukturne projekte za 2023. godinu.

„Titula prve nacionalne prestonice kulture istovremeno je priznanje, koje podstiče i jedinstvena prilika za Čačak da entuzijazmom, vizijom i ozbiljnim ulaganjima, napravi suštinski iskorak i bude prepoznat kao nacionalni centar razvoja kulture“, naglasila je ministarka kulture.

Čačak, Maja Gojković
foto: Dragan Milošević

Gojković je ukazala na značaj tog događaja ne samo za Grad Čačak i ceo Moravički okrug, već i za brojne umetnike i sve one koji rade u kulturi, a svakako i za čitavu Srbiju, napomenuvši da su Ministarstvo kulture i Grad Čačak, sa svojim timovima, u protekloj godini posvećeno radili na pripremi čitavog projekta, kako bi stvorili preduslove da prva prestonica kulture naše države postane vidljiva i prepoznatljiva na kulturnoj mapi Srbije i Evrope.

Čačak, Maja Gojković
foto: Dragan Milošević

„Najbolji primer za to je činjenica da je Čačak razvio više od 60 novih umetničkih programa pod temom ʼČačanska rodnaʼ, koja odslikava lokalnu specifičnost ovog kraja, na koju su svi Čačani ponosni. Sam naziv projekta upućuje na rakiju šljivovicu, koja je nedavno na zasedanju Uneska u Maroku upisana na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva”, rekla je ministarka kulture i dodala da će Čačak, simbolično, tu značajnu titulu poneti upravo u godini kada se obeležava 150 godina od rođenja velike srpske slikarke, Nadežde Petrović, i 60 godina postojanja manifestacije „Disovo proleće“.

Čačak, Maja Gojković
foto: Dragan Milošević

Gojković je naglasila važnost projekta Prestonica kulture Srbije budući da će, osim umetničkog, uticati i na infrastrukturni i urbani razvoj grada, kao i na jačanje kapaciteta lokalne kulturne scene.

Čačak, Maja Gojković
foto: Dragan Milošević

„Otvaranje Muzeja košarke, obnova Virerove kuće, kao i uređenje arheoloških nalazišta i bolje povezivanje ustanova kulture u jedinstvenu kulturno-muzejsku četvrt, samo su neki od projekata koji će u mnogome promeniti sliku grada i stvoriti dobre uslove za njegov dalji kulturni razvoj“, naglasila je ministarka kulture i dodala da je posebno značajno to što je čitav projekat, sa svim programskim celinama, zamišljen tako da doprinese razvoju mladih umetnika i poslenika kulture, kao i unapređenju sveukupnog kulturnog života, koji će podstaći i turistički i ukupni ekonomski razvoj tog kraja.

Čačak, Maja Gojković
foto: Dragan Milošević

Gojković je izjavila da su u 2022. godini izvršena i brojna istraživanja, prikupljeni podaci i uključena celokupna kulturna scena na izradi prve Strategije razvoja kulture grada Čačka 2023-2027, u okviru koje je integrisan projekat Prestonice kulture Srbije, a sve u saradnji sa Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka, i podsetila da je izbor prestonice kulture sproveden u godini kada je Novi Sad poneo titulu Evropske prestonice kulture, a čitav projekat inspirisan tom prestižnom evropskom manifestacijom.

Čačak, Maja Gojković
foto: Dragan Milošević

Gojković je izrazila uverenje da će grad privući publiku iz čitave države i stvoriti neku novu imajući u vidu program prve prestonice kulture, koji je veoma bogat i sadržajan i da će uključiti veliki broj umetnika, ustanova kulture i nezavisne kulturne scene.

„Grad pod Jelicom, koji su proslavili Nadežda Petrović, Vladislav Petković Dis, Branko V. Radičević, ali i muzičari Bora Đorđević i Radomir Mihailović Točak, glumica Sonja Savić i mnogi drugi, mesto je u kome se prepliću tradicionalno i moderno. On je i grad košarke, koji je oduvek bio svoj i poseban, i pre svega otvoren prema svima. Uverena sam da će i u 2023. godini biti dobar domaćin i da ćemo zajedno slaviti kulturu i promovisati ono najbolje što Čačak ima“, poručila je ministarka kulture.

Čačak, Maja Gojković
foto: Dragan Milošević

Prema rečima Gojković, Ministarstvo kulture je snažno opredeljeno za decentralizaciju kulturnog života naše države, te je projekat Prestonica kulture Srbije zaista jedinstvena prilika da uz pomoć Vlade Republike Srbije, ulaganjem u infrastrukturu i dobre programe, lokalne zajednice podignu kvalitet sveukupnog života u njima.

„Danas je to Čačak, 2024. godine to će biti Užice, a naš cilj je da kroz ovaj projekat lokalne sredine dobiju novi sjaj i energiju koja će kulturu i umetnost staviti u centar interesovanja“, poručila je ministarka kulture.

„Sve ono što smo naši prethodnici, kulturni poslenici baštinili decenijama i stolećima, rekao bih da se implementira i unapređuje u narednoj 2023. godini“, istakao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović i zahvalio radnom timu, predsedeniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i potpredsednici Vlade Maji Gojković na podršci da Čačak, a i Užice 2024. godine, predstave Srbiji i regionu ono što je za nas kapitalno - nematerijalno nasleđe.

„Ono što je bilo na nama u proteklih godinu dana, a nastaviće se u narednoj godini, je infrastrukturno opremanje svih lokaliteta. Imaćemo dva nova muzeja, etnografsku postavku, ali i Muzej košarke, jedinstven takođe u Evropi. Sve ono što su naši prethodnici radili i uradili na nama je samo da unapredimo, da napravimo postojeće manifestacije važnije, bitnije, vidljivije, a nove mlade telente da unapredimo i da im pružimo vetar u leđa. Čačak ima sa čim i sa kim da se pokaže i ubeđen sam da ćemo svi zajedno, svaki Čačanin ponaosob, biti poseban srećan i zadivljen u 2023. godini, naglasio je Todorović.

(Kurir.rs)

Bonus video:

05:26

Maja Gojković na otvaranju izložbe „Mihailo Janketić – Pozorišna posveta“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track