IZLOŽBA U ČAST SEDAM VEKOVA OD ZAVRŠETKA OSLIKAVANJA: Estetske vrednosti manastira svrstavaju ga u NAJVIŠE DOMETE graditeljstva
Foto: Beta/Visar Kryeziu

ne propustite

IZLOŽBA U ČAST SEDAM VEKOVA OD ZAVRŠETKA OSLIKAVANJA: Estetske vrednosti manastira svrstavaju ga u NAJVIŠE DOMETE graditeljstva

Kultura -

Izložba "Gračanica: Sjaj umetnosti u doba kralja Milutina" autorke Aleksandre Davidov Temerinski otvorena je u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. Postavka u saradnji SANU i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture nastala je povodom obeležavanja sedam vekova od završetka oslikavanja čuvenog manastira.

KiM, Kosovo i Metohija, Kosovo, Manastir Gračanica, Gračanica, manastir, 2018
foto: Filip Plavčić

Estetske vrednosti arhitekture Gračanice svrstavaju je u najviše domete vizantijskog graditeljstva s početka 14. veka, a ona predstavlja ktitorski testament jednog od najvećih zadužbinara istočnohrišćanskog sveta - kralja Milutina.

Predstavljanje trodimenzionalne arhitekture poseban je izazov, pa će video-animacija izgradnje jedne od najznačajnijih srednjovekovnih zadužbina omogućiti posetiocima da steknu uvid u proces izgradnje, odnosno u elemente građevine i njenu konstrukciju.

Manastir Gračanica
foto: Fonet

Nešto kasnije dozidana spoljna priprata prikazana je sasvim sumarno, u skladu sa stepenom očuvanosti njenog prvobitnog izgleda i njenim estetskim dometima.

Kada je reč o gračaničkom slikarstvu iz vremena kralja Milutina, iako okolnost da je reč o posrednom predstavljanju može izgledati kao nedostatak, ono se može ispostaviti i kao prednost budući da će publika biti u prilici da iz neposredne blizine posmatra kompozicije velikih formata, nedavno očišćenog i konzerviranog živopisa, u nekim slučajevima u razmeri 1:1.

Gračanica, manastir Gračanica, 6 sept 2018
foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Koncept izložbe podrazumevao je predstavljanje živopisa prema prostornim celinama crkve: od priprate, koju je bilo moguće rekonstruisati u izvesnoj meri, do naosa i oltarskog prostora, uz posebno osmišljenu galeriju „portreta“.

Prilikom izbora kompozicija i pojedinačnih figura težište je bilo na najbolje očuvanim, likovno i istorijski najvrednijim kompozicijama i pojedinačnim figurama. Sagledavanju celine slikanog ansambla doprineće VR (virtual reality) prezentacija unutrašnjosti crkve, dok su konzervatorski radovi na slikarstvu ilustrovani dokumentarnim filmom.

Izložba je otvorena do 23. februara 2023. godine.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:17

Patrijarh Porfirije u manastiru Gračanica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track