UMRLA JE PRE 70 GODINA ZABORAVLJENA KAO TEŠKA SIROTINJA: Bila je kraljica ljubavnih romana, a evo kako je dobila pseudonim MIR JAM
Foto: Printscreen

TUŽNO

UMRLA JE PRE 70 GODINA ZABORAVLJENA KAO TEŠKA SIROTINJA: Bila je kraljica ljubavnih romana, a evo kako je dobila pseudonim MIR JAM

Kultura -

Pre tačno 70 godina, na današnji dan 22. decembra1952. godine, u Beogradu je preminula je poznata književnica i novinarka Milica Jakovljević poznatija kao Mir Jam.

Jedne letnje noći
foto: Košutnjak film

Ostala je upamćena kao autor ljubavnih romana i često su je nazivali "Srpska Džejn Ostin". Mladi su zavoleli zbog ekranizacije njenih dela koji su pretočeni u popularne serije "Ranjeni orao", "Greh njene mame" i "Jedne letnje noći", koja se trenutno reprizira na Kurir televiziji.

Nažalost, njen odlazak nisu zabeležile nijedne novine, jer je posle Drugog svetskog rata bila nepravedno zapostavljena. U prvoj polovini dvadesetog veka bile su retke žene novinari, tako da su se u "Monografiji od dva veka srpskog novinarstva", među 100 najznačajnijih novinara našle samo tri žene i to: Maga Magazinović, Desa Glišić i Milica Jakovljević.

Milica Jakovljević, Mir Jam
foto: Printscreen/Facebook

Milica Jakovljević je rođena u Jagodini 22. aprila 1887. godine, a detinjstvo i ranu mladost provela je u Kragujevcu, gde je završila učiteljsku školu. Po završetku Velikog rata porodica Jakoveljvić se seli u Beograd, gde Milica 1921. godine započinje novinarsku karijeru. Njen novinarski i književni talenat posebno dolazi do izražaja u zabavnom listu Nedeljne ilustracije koje su počele da izlaze 1925. godine i od tada ona koristi pseudonim Mir Jam. Ubrzo postaje i član redakcije. Najviše je pratila kulturna dešavanja, naročito pozorišni život. Govorila je ruski i francuski jezik.

Ljubavni jadi

Uprkos činjenici da je često pisala o ljubavi i braku, Milica se nikada nije udavala, a o njenom privatnom životu se mnogo više nagađalo nego što se zaista znalo. Imala je i uspešnog brata i čuvenog biologa Stvena Jakovljevića, koji je napisao "Srpsku trilogiju".

Umrla je skrajnuta i zaboravljena, ali do kraja dostojanstvena. Živela je u teškoj bedi, ali se nije nikad žalila. Tek krajem sedamtesetih godina prošlog veka počelo je objavljivanje njenih poznatih romana. Opština Vračar je pre pet godina postavila spomen ploču na zgradi u Njegoševoj ulici 54. Jedinstvena Mir Jam počiva u porodičnoj grobnici na Novom groblju, a sećanje na nju u svoj delima sačuvao je novinar Živojin Žika Petrović, kao i Ljiljana Habjanović i Mirjana Laketić.

Kurir.rs

Bonus video:

00:47

Novi roman Aleksandra Jugovića: Usamljenik sa Rodrigesa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track