SVOJ ŽIVOT PRETOČIO U HIT SERIJU S JEDNOM ŽELJOM! Usvajanje je Željku Hubaču promenilo život, a evo zašto mu je BIOGRAFIJA TUŽNA
Foto: Damir Dervišagić

dirljivo

SVOJ ŽIVOT PRETOČIO U HIT SERIJU S JEDNOM ŽELJOM! Usvajanje je Željku Hubaču promenilo život, a evo zašto mu je BIOGRAFIJA TUŽNA

Kultura -

Kad si mali, gledaš na film najčešće kao na nadrelanu stvarnost, a onda porasteš i shvatiš da ima mnogo scenarija koji su ublažena slika naše realnosti. Da bih potkrepila ovo, dovoljno je da podsetim na životnu priču dramskog pisca Željka Hubača koju je letos poverio Kuriru.

Željko Hubač, životna Priča, Ispovest
foto: Damir Dervišagić

Iako usvojen, imao je odrastanje nalik svakom drugom dečaku zahvaljujući roditeljima, koji su ga, kada mu je bilo šest meseci, prihvatili kao svog. A onda, kako to samo život ume da uredi, Željko je postao pisac čije se drame igraju u pozorištu i na televiziji i koji ima mogućnost da briše tu tanku liniju između stvarnosti i fikcije.

Među TV serijama koje potpisuje kao autor jeste i popularna "Radio Mileva", čija se treća sezona trenutno prikazuje na RTS. Prošle nedelje emitovana je epizoda posvećena usvajanju, a završava se dijalogom glavne junakinje Mileve, koju maestralno tumači čuvena Olga Odanović, i njene unuke Sonje, kojoj je lik pozajmila mlada glumica Kristina Bogunović Gavrić.

Olga Odanović
foto: Promo RTS

Mileva govori o pokojnom suprugu Lepomiru, otkrivajući unuci da joj je deda bio usvojen, što je saznao još kao dečak, kada mu je na grub način komšinica otkrila: "Ti si, mali, nađen na đubrištu!" Upravo je to detalj iz biografije glavnog pisca ove serije.

- Žiža i Vili su moji roditelji. Još kao mali sam saznao da sam usvojen. Na ružan način... Imao sam skoro šest godina, u to vreme smo živeli u Leskovcu i otišao sam da kupim sirće, zvao sam ga "svinjsko", a mislio sam na vinsko. Ta žena u prodavnici je bila nervozna. Ja sam hteo preko reda, da se nekako provučem, a ona mi je tad viknula: "Ma, beži, mali, tebe je majka našla na đubretu" - ispričao je pisac za Kurir.

Ne želeći dodatni publicitet zbog puta, Hubač je ipak skromno potvrdio da je svoju životnu priču pretočio u tu epizodu "Radio Mileve".

Željko Hubač, životna Priča, Ispovest
foto: Privatna Arhiva

- Često se vraćam svojoj životnoj priči iz dva razloga. Prvi je da možda nekog nateram da usvoji dete, što je veoma bitno za decu bez roditelja. Drugi razlog je što na taj način želim da održim u životu sećanje na moje roditelje, jer su učinili jednu veliku stvar.

Uzeti bolesno dete od šest meseci ogromna je stvar. Kao beba sam imao šećer i, da nije bilo mog oca i majke, uzimao bih insulin do kraja života. Mnogi su mi se nakon te epizode, kada su prepoznali moju priču, javili, a mnogo njih je čitalo Kurir i povezalo te dve stvari - kaže Hubač, koji se ovoj temi posvetio i u svom komadu "Berlinski zid", u kojem nije reč o usvajanju, ali jeste priča o identitetu. Ovaj komad koji je premijerno izveden u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, beogradsku premijeru imaće 9. februara na sceni "Raša Plaović" u Narodnom pozorištu.

Željko Hubač, životna Priča, Ispovest
foto: Damir Dervišagić

Inače, treća sezona ove popularne komedije donela je u zajedničkom radu Hubača sa Zoricom Cvijetić i Mirijanom Čulić Vićentijević jednu pomalo nadrealnu notu u scenariju, što je publika odlično prihvatila. Mnogi su se identifikovali u tim zamršenim rodbinsko-komšijskim odnosima, zbog čega raste i gledanost serije.

- Drago mi je da ste primetili da se ova sezona "Radio Mileve" razlikuje od prethodnih. Izašli smo iz konteksta jeftinog humorističkog programa i krenuli u nešto ozbiljnije, u pravu porodičnu priču. Za narednu sezonu uvešćemo još scenarista, jer je serija nadmašila moja očekivanja. Nije lako pisati je, svaka epizoda je kao celovečernja drama od 42 strane. Do tada Zorica i ja smo spremili novogodišnji program na temu "Radio Mileve", koji će se emitovati na RTS.

(Kurir.rs / Jasmina Antonijević Milošević)

Bonus video:

06:33

TREBA VRATITI DOSTOJANSTVO NARODNOM POZORIŠTU! Bule Goncić najavio korenite promene POŠTOVAĆE SE SRPSKO KULTURNO NASLEĐE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track