TAMO SAM SE OSEĆAO KAO SLON U STAKLENOJ ČAŠI: Šerbedžija se prisetio odlaska iz zemlje, a ovog umetnika SMATRA NAJVEĆIM PESNIKOM
Foto: Saša Urošev

neponovljiv

TAMO SAM SE OSEĆAO KAO SLON U STAKLENOJ ČAŠI: Šerbedžija se prisetio odlaska iz zemlje, a ovog umetnika SMATRA NAJVEĆIM PESNIKOM

Kultura -

Glumac, reditelj, pesnik, muzičar, boem. Nije bitan redosled. Susret sa neponovljivim Radetom Šerbedžijom uvek je događaj koji ostane duboko urezan i oplemeni dušu.

Ovih pretpratničnih dana, veliki Rade Šerbedžija i njegov bend "Zapadni kolodvor" uveseljavaju publiku u Srbiji. Koncert “Eto pesma” bio je prilika da se Kikinđani sa njim konačno ponovo druže:

Rade Šerbedžija
foto: ATA Images

- Pa, mi se nismo videli 31 godinu. Dobro izgledate - našalio se Šerbedžija na početku koncerta.

Na muzičkom meniju našle su se nove, ali i neke stare pesme. Pričao je o druženju sa Arsenom Dedićem, učešću na festivalu tamburaških orkestara u Osijeku, čuvenom filmu "Pre kiše", ali i odlasku i boravku u Sloveniji:

Rade Šerbedžija
foto: Saša Urošev

- Tamo sam se osećao kao slon u staklenoj čaši, a supruga Lenka mi je rekla: "Ako baš moraš da glumiš na stranom jeziku, možda je bolje da pokušaš na engleskom"- prisetio se Šerbedžija i do suza nasmejao prisutne pričom o susretu u Londonu sa jednom ženom, iz kako je rekao, naših krajeva.

Desilo se to dok se šetao sa ćerkama Vanjom i Ninom:

-Eeeej. Jel ste vi odozdo? Promrljao sam nešto u sebi da sam obično odozgo. Da prekratim muke, odgovorim joj da sam Slovenac. Akcije mi padoše… Dok smo dugo stajali na crvenom svetlu jer se, znate, Englezi boje komunizma, ona se uozbiljila - prisetio se Šerbedžija i nastavio:

- Jao, Rade. Pa, to ste vi. Jao, majko moja mila, pa to ste vi. Šta su vam učinili, da jedan Rade Šerbedžija čuva tuđu decu - ispričao je Šerbedžija.

Đorđe Balašević
foto: Beta Dragan Gojic

Kikinđane je u srce dirnula i njegovo "Pismo iz Londona". Poznato je koliko je velikog glumca pogodio odlazak panonskog mornara:

- Đorđe Balašević je za mene bio najveći pesnik na našim prostorima, ali i najhrabriji čovek u zlim vremenima- poručio je Šerbedžija.

Osvrnuo se i na koncert "Eto pjesma":

Rade Šerbedžija
foto: Saša Urošev

- Prati me bend "Zapadni kolodvor", ali naš repertoar nikad nije isti. Uvek nešto izmenim, da sam sebe iznenadim i inspirišem. Imamo oko 100 uvežbanih pesama, a izvodimo nove. Husein Hasanefendić Hus iz "Parnog valjka" za mene je napisao numeru "Eto pjesma". Volim što za mene pišu i neki super majstori. Ponosim se što ljudi znaju reči mojih pesama, pa pevamo zajedno. Ipak, još uvek se ne osećam kao pevač ili kantautor. Možda i zato što loše sviram gitaru. Za 27 pesama sam napisao reči, a za neke i muziku - rekao je Šerbedžija.

U Kikindi bio 1991.

- Gostovao sam sa Mirjanom Karanović i predstavom "Ko se boji Virdžije Vulf". Tada smo došli direktno u pozorište. U magli se i sećam pozorišta. Odigrali smo predstavu, seli u autobus i vratili se u Beograd - prisetio se Šerbedžija i potvrdio da se sad prošetao Kikindom i da mu se trg svideo.

Rade Šerbedžija
foto: Saša Urošev

Idi u pozorište, da vidiš gde si

- Da bi upoznao grad, potrebno je vreme, kao kad upoznaješ čoveka ili ženu. Treba da se posvetiš tome. Ima toliko gradova koje nisam video i u kojima sam bio, a da ne znam da sam bio. Svaki grad je poseban. Znate kako kažu. Ukoliko želiš da upoznaš neku zemlju ili grad u kom nisi bio, odmah čim dođeš, idi u pozorište, da vidiš gde si - poručio je Šerbedžija.

(Kurir.rs / Saša Urošev)

Bonus video:

01:10

ŠERBEDŽIJA OTKRIO DETALJ O SVOM ŽIVOTU KOJI NIKO NIJE ZNAO: Za Kurir ispričao da nije želeo da se bavi glumom, razotkrio i zašto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track