DAN PRED SMRT ME JE NAZVAO I POSTAVIO OVO PITANJE: Poznata glumica kroz suze otkrila šta je POSLEDNJE TRAŽIO Dejan Tiago Stanković
Foto: Nemanja Nikolić

TUŽNO

DAN PRED SMRT ME JE NAZVAO I POSTAVIO OVO PITANJE: Poznata glumica kroz suze otkrila šta je POSLEDNJE TRAŽIO Dejan Tiago Stanković

Kultura -

Književnik i prevodilac Dejan Tiago Stanković sahranjen je danas u Beogradu, na Novom groblju. Ispraćaju za kremaciju prisustvovali su samo najbliži prijatelji i rodbina.

komemoracija, Komemoracija Dejana Tiaga Stankovića, Dejan Tiago-Stanković
foto: Nemanja Nikolić

Komemoracija čuvenom književniku održana je 29. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci, na kojoj su govorili njegovi bliski prijatelji i saradnici Srđan Krstić, Goran Marković, Dušan Kovačević, Predrag Ličina i Hristina Popović.

komemoracija, Komemoracija Dejana Tiaga Stankovića, Dejan Tiago-Stanković
foto: Nemanja Nikolić

Mukla tišina i suze vladale su na komemoraciji, a glumica Hristina Popović odlučila je da se oprosti od svog dobrog prijatelja. Ona je sa prisutnima podelila neke epizode iz njihovog druženja, a sve vreme nije mogla da sakrije suze.

- Dejan mora da me je mnogo voleo, kad je trpeo moje šale, a njegove nema ko nije voleo. Nikada pre nisam upoznala biće koje toliko voli život, svoje sinove Filipa i Andreja, svoju porodicu, kumove, prijatelje, Komšu... I koji je toliko voljen, kako privatno tako i kao pisac. Podjednako je uživao u našim manama i vrlinama. Možda više u manama, te je zato bio toliko voljen jer je svakome dopuštao da bude svoj i tome se radovao.

komemoracija, Komemoracija Dejana Tiaga Stankovića, Dejan Tiago-Stanković
foto: Nemanja Nikolić

Jednom se jedva izvukao kad smo otputovali u Zagreb. Imao je dve neuspele operacije i manje od minut života za poslednji zahvat, kako je tada rekao njegov doktor. Tom prilikom je primio pet transfuzija i čim je otvorio oči, tražio je od medicinskog osoblja domovnicu, jer je sada pun hrvatskih krvnih zrnaca.

Verovao je u ljude i mnogima je, meni poprilično, promenio život izvlačeći kvalitete za koje nismo ni znali da imamo - rekla je kroz suze Hristina

Za kraj glumica se rasplakala što svom prijatelju nije ispunila želju, koju joj je tražio dan uoči smrti.

Hristina Popović
foto: Zorana Jevtić

- Verovao je u ljude i mnogima je, među kojima sam i ja, promenio život poprilično. Izvlačio je iz nas kvalitete za koje nismo ni znali da ih imamo. Naterao me je da učim brazilski i portugalski, jer tamo imaju loše scenariste i glumice i samo nas dvoje čekaju.

Dan pre nego što je otišao nazvao me je iz Lisabona i rekao: "Debela, je l' ti misliš da pročitaš scenario koji sam ti poslao ili da ulogu dam nekom drugom?" Još ga nisam pročitala... Bio je hodajuća umetnost i čitav njegov život je bio pravo remek-delo - rekla je kroz suze Hristina.

Dejan Tiago Stanković
foto: ATA Images

Dejan Tiago Stanković, književnik i prevodilac, umro je u svom domu u Lisabonu 21. decembra. Napisao je romane "Zamalek" i "Estoril" i knjigu pripovedaka "Odakle sam bila, više nisam". Bio je laureat nagrade "Branko Ćopić", a njegova dela bila su u užem izboru za Ninovu nagradu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:33

Komemoracija Dejanu Tiagu Stankoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track