NIKADA JE NIJE PREŽALIO PA SE ZBOG NJE UBIO: Ludo je voleo iako je bila mnogo starija, a njihovu vezu obeležile su TUČE I SKANDALI
Foto: Printscreen YT

nikada je nije prežalio

NIKADA JE NIJE PREŽALIO PA SE ZBOG NJE UBIO: Ludo je voleo iako je bila mnogo starija, a njihovu vezu obeležile su TUČE I SKANDALI

Kultura -

Ljubavna priča Sergeja Jesenjina i Isidore Dankan prepričava se decenijama unazad. Pored plesa, zanosna Isidora, najviše je volela ruskog pesnika Sergeja Jesenjina. Njihova burna veza do danas je ostala upamćena kao jedna od najvećih, ali i najtragičnijih ljubavnih priča svih vremena, poput onih koje smo viđali u čuvenim klasicima.

Zaljubili su se na prvi pogled. Kad su se upoznali, on je imao 26, a ona 44 godine. Rasplamsala se fatalna ljubav koja je završila kako i inače završavaju takve ljubavi.

Prvi susret

Prvi susret dogodio se na privatnoj zabavi u Rusiji kad je Isidora, Amerikanka koja se smatra majkom modernog plesa, nastupala, a on bio jedan od gostiju. Isidora nije znala ko je on. Sergej nije znao ni reč engleskog, a ona nije govorila ruski. Njihova veza bila je puna alkohola, svađa, nasilja, rastanaka i ponovnih sastanaka. Ona je na prijemima plesala, a on čitao svoje stihove. Bila mu je inspiracija, njegova muza, a ljubav je cvetala.

Tuče i skandali

Par je odlučio da se venča iako je Isadora iza sebe imala nekoliko propalih ozbiljnih veza i nije verovala u brak. I Jesenjin brak iza sebe ali i puno ljubavnica kao i kratkotrajnih avantura. Ni trenutka nisu hteli da se rastanu, a Isadora je morala da ide u Pariz.

Njen voljeni Sergej Aleksandrovič je kao njen suprug, dobio vizu da otputuje sa svojom ljubavi. Ali, van Rusije, on nije bio ništa drugo nego “pratnja” slavne plesačice. Svim silama se trudila da ga prihvate i van njegove domovine, organizujući mu književne večeri, prevođenje i objavljivanje pesama, nije bilo uspešno.

Isidora dankan, sergej jesenjin
foto: Printscreen YT

Ubrzo je potonuo u depresiju, a tada su nastupile i prve svađe, tuče, pijanstva i skandali. Neki izvori tvrde da je Jesenjin često napuštao Isidoru, a ona ga je preklinjala da se vrati. Slavna plesačica klečala bi na kolenima i ljubila mu cipele. Govorila bi mu nežnim glasom i suznih očiju: “Sergej Aleksandroviču, ja te volim!”

Razvod

Vratili su se u Rusiju, a problemi nisu prestali. Znao je da kaže prijateljima da je propala i da ga stalno gnjavi. Umorna od svega Isidora mu je nakon samo godinu dana braka rekla da se vraća u Pariz, a uskoro je dobila telegram od njega. U njemu je pisalo: “Ja volim drugu. Stop. Ženim se. Stop. Srećan. Stop”.

Rastanak mu je teško pao i Jesenjin je bivao u sve gorem psihičkom stanju. Jedan njegov prijatelj, prisećajući se poslednjeg susreta, nekoliko dana pre njegove smrti, rekao je da ga je pesnik pitao: “Sviđa li ti se moj šal? To mi je Isidora poklonila. Eh, kako me je volela ta starica! Ja ću joj napisati… ma pozvaću je, i videćeš, ona će razdragana i oduševljena dotrčati i opet mi pasti u zagrljaj.”

Obesio se njenim šalom

U decembru 1925. godine u stanju jake potištenosti i teškog oblika depresije, 30-godišnji Jesenjin je izvršio samoubistvo. U hotelu u Sankt Peterburgu presekao je vene, zapalio cev od grejanja i oko vrata omotao šal koji ga je tako bolno podsećao na Isadoru i obesio se.

Isidora dankan, sergej jesenjin
foto: Printscreen YT

Jesenjinovi prijatelji tvrdili su da nije bio zaljubljen u Isidoru, već samo u njenu slavu i strast, i da mu je prijala pažnja i obožavanje jedne tako popularne svetske zvezde. A sa druge strane ima i onih koji tvrde da je Isidora bila velika i istinska Jesenjinova ljubav i da ju je veliki ruski pesnik voleo iskreno i ludo.

Ubrzo je umrla i ona

Posle Sergejeve smrti, Isidora nije uspela da pronalađe svoju sreću i mir. Potpuno se povukla iz javnog života. Često se pojavljivala pijana u javnosti i vodila je neuredan život, a imala je i finansijskih problema. Tugu je lečila kratkotrajnim vezama, a vreme provodila na relaciji Nica - Pariz.

Isidora dankan, sergej jesenjin
foto: Printscreen YT

U septembru, pre 90 godina, posle ručka s prijateljima sa svojim mladim italijanskim ljubavnikom, sela je u sportski “Bugatti”. Tokom vožnje automobilom, rukom oslikani svileni šal koji je nosila oko vrata, zapleo se u točak automobila, koji joj je zdrobio vrat. Imala je u tom momentu 50 godina. Zanimljivo je da je samo dve godine nakon Jesenjinove smrti, šal koji je bio njen zaštitni znak, presudio i njoj.

(Kurir.rs)

Bonus video:

05:25

laza kostic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track